Путин предприе чистка в силовия сектор

Путин предприе чистка в силовия сектор | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин направи чистка в силовия сектор, като смени шефовете на осем служби, предаде ТАСС. В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволненията и назначаването на 12 нови служители.

Рокадите стават по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин, отбелязва в. "Файненшъл таймс". Сред освободените от длъжност са първият зам.-председател на Следствения комитет на РФ Василий Пискарев и зам.-председателят на СК Юрий Нирков. С указа също така бе назначен за зам.-председател на СК Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов.

Сред освободените са също Дмитрий Неклюдов, зам.-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията.

Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. В събота с указ бе назначен за зам.-шеф на президентския Икономически съвет бившият финансов министър Алексей Кудрин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай