22:30 ч.

18.03.18

3 мин.

0

10

0

Путин като сигурност в света на хаоса

от проф. Нина Дюлгерова |

Путин като сигурност в света на хаоса

Далеч преди вчерашните избори в Русия никой нямаше съмнение, че победителят в тях ще се казва Владимир Путин. Твърдеше се, че най-голямата интрига на вота ще е избирателната активност. По принцип по цял свят преди всеки избори има голямо политическо говорене. И понеже резултатът в Русия беше предсказуем
аз по-скоро бих го съпоставила с вота в САЩ и Франция, както и с референдума във Великобритания.


Тези три държави, които са олицетворение на западната демокрация, винаги са гарантирали предсказуемост и висока организация и стабилност на изборите. Но резултатите както в САЩ, така и във Франция, бяха неочаквани както за съответните държави, така и за света. Нито Доналд Тръмп, нито Еманюел Макрон бяха сред основните фаворити за президент. Същото се случи и във Великобритания, когато всички коментираха, че референдумът за излизане от ЕС е един формален акт, от който не се очакват изненади. Той обаче поднесе шокираща изненада, тъй като британците гласуваха за напускане на съюза. За разлика от изборите в другите държави, стабилността на очакваните резултати е разликата между Русия и САЩ и Франция.


А в 2018 г., когато


на изпитание са подложени всички възможни правила


по които светът се е движел в политическата област, това може да се приеме като един относително добър знак за някаква стабилност и предсказуемост.


Когато коментираме Русия, винаги ми идва наум думата „енигма". Всички, които коментират какво се случва там, как реагира тази държава в международните отношения, винаги тръгват от една негативна нагласа, която е повече в сферата на поликанстването и превзетата негативна теза, че това е врагът. И ако до 2014 г. се беше постигнал един достатъчен устойчив баланс на възприемане и равнопоставеност на държавите както в регионален, така и в глобален план, то след събитията в Украйна и Близкия Изток, особено в първите месеци на 2018 г., ние наблюдаваме една историческа ескалация. Тя пронизва всички политически изявления с една ярка априори негативна оценка на всичко, което се случва вътре или всичко, което Русия ще направи в международен план.


Това може да бъде обяснено с факта, че устоите на западната демокрация в чисто институционален и политически план търпят много динамични негативни процеси, които поставят на изпитание държавността като присъствие, процес и основа, върху която вече няколко столетия се крепи светът. И в тази посока може да се каже, че
Русия олицетворява тази държавна стабилност докато в други страни все повече и повече


наблюдаваме процеси на разграждане, а не на стабилност


И по тази причина това, което се случва в Русия, има всичките позитиви и негативи на една голяма държава. Факт е, че в страната негативите съществуват, но го има и позитивът по отношение на населението, който се изразява в стабилност и предсказуемост. Социологическо проучване показа, че младото поколение реално е "със" и "за" Путин. Защото от 2000 г. насам се постигнаха едни резултати, които никой не може да елиминира – Русия си възвърна позициите на световна сила, с която се съобразяват, от която се страхуват и която се превръща от един от основните сегменти на съвременните процеси.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:58 · 19.03.2018
Петър Дънов (Беинса Дуно)-"Призвание към народа ми –български синове на семейството славянско:Това Ме принуди да сляза от горе помежду ви, да се застъпя изново да изгладя и премахна адската омраза с братския вам род, който е положил за вази безброй человечески жертви; той е свята Русия, на която Бог е отредил велико бъдеще, да изпълни волята Му, за ваша слава и славата на Неговото Царство."
Потребител · 17:53 · 20.03.2018
@Потребител Няма съмнение, че Дънов е бил луд кретен.
Потребител · 11:41 · 19.03.2018
ПРАСЕ.
BPV · 09:21 · 19.03.2018
За "младото поколение"...Защо г-жа не направи сравнение с "Гитлерюгенд"? Цялата пропагандистка сила на държава е направена на деца започвайки от детска градина.Паралелно с падане на качеството на общо образование дава резултат. Госпожа иска това и за български деца и младеж?Да маршируват под лозунги на извратеняк от рода на Сидеров? Тогава да испрати своите внуци за обучение в Русия - избор наистина е свободен....Упс, сорри, пак).. - Г-жа Дюлгерова да дискутираме за стабилност на гробище.
Потребител · 11:56 · 19.03.2018
@BPV По-лесно забелязваме сламката в окото на другия, отколкото гредата в нашето. Би ли споделил нещо за пропагандата и "загрижеността" във връзка Истанбулската джендър доктрина и не върви ли ЕС към нищото?
Поручик Балканец · 08:59 · 19.03.2018
То е наораво отвратително да се чете! Техни милости славословят Путин и пеят химни за Русия, а децата им всичките в "нестабилния Запад". КОй про=и Макрон, кой при Меркел и Мей, а тези при Тръмп, освен че не помислят за връщане на Изток, ами и се тъпчат с ГМО.
Има хора, които през целия си живот нищо смислено не са вършили, цял живот са живели за сметка на другите, накичили са се с титли като с паунови пера и знаят само един начин за обогатяване - с лакейско декларативно подмазване.
Потребител · 18:20 · 19.03.2018
@Поручик Балканец Всичко тече и всичко се променя и запада след 5 години няма да е същият с тези бегълци и икономическо развитие. Само спомен ще им остане.
Потребител · 08:54 · 19.03.2018
За "младото поколение"...Защо г-жа не направи сравнение с "Гитлерюгенд"? Цялата пропагандистка сила на държава е направена на деца започвайки от детска градина.Паралелно с падане на качеството на общо образование дава резултат. Госпожа иска това и за български деца и младеж?Да маршируват под лозунги на извратеняк от рода на Сидеров? Тогава да испрати своите внуци за обучение в Русия - избор наистина е свободен.
Потребител · 06:47 · 19.03.2018
Тази професорка или е завършила в Москва или е член на БСП т.е от комунистическо потекло ! Иначе руската демокрация олицетворявана от Путин добре е знаем какво представлява - арести на неудобни олигарси, мачкане и трепане на опозиционни лидери и неудобни журналист и ликвидиране на непослушни бивши агенти на КГБ. А в международен план противостоене на демократичния свят и налагане на мир със въздушни атаки по неудобните на режима на Асад сили.
Потребител · 16:32 · 19.03.2018
@Потребител Абсолютно си прав!!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент