Путин: Изкуственият интелект ще донесе световно господство

Не бих искал да имам този монопол, обяви президентът на Русия

Путин: Изкуственият интелект ще донесе световно господство | StandartNews.com

Страната, която първа изгради изкуствен интелект, ще си осигури световното господство. Това обяви президентът на Русия Владимир Путин пред ученици, цитиран от "РИА Новости". Той говори с тях с тях във видео връзка.

Това е бъдещето не само на Русия, но и на цялото човечество. То ще даде големи възможности, но и непредсказуема на този етап заплаха за онзи, който ще бъде лидер в тази област. Аз не бих искал този монопол да бъде съсредоточен в едни ръце. Затова, ако ние сме лидери, то трябва да го споделим, както всички останали технологии със света - атомните, ядрените", заяви Путин. 

Президентът все пак обяви пред учениците, че трябва да се работи по този въпрос сега, защото не иска Русия да бъде на опашката. "Когнитивната наука се очертава много перспективна", обяви той. "Това съчетание на много направления. Дава възможност на мозъкът да използва очите, за да управлява различни системи. Да се анализира как хората трябва да се държат в различни ситуации. Като цяло няма ограчения. Това е нов хоризонт", каза Путин.

Технологиите ще създадат много нови работни места, но голям брой работници ще се окажат на улицата. "Какво ще правим с тези хора? Те трябва да бъдат преквалифицирани. Това много голям социално-икономически проблем, с който страната трябва да се справи. Неизбежно е, но трябва да се планира", завърши президентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай