Путин: Историческата ни мисия е силна Русия

Путин: Историческата ни мисия е силна Русия | StandartNews.com

Избраха Пьотр Толстой за зам.шеф на Думата

Руският президент Владимир Путин призова за засилване на военните възможности на Русия, за да остане страната „силна". Президентът отправи този апел към депутатите, избрани на неотдавнашните парламентарни избори, които бетонираха влиянието на Кремъл върху Държавната дума. Учредително заседание на долната камара на руския парламент след парламентарните избори, произведени на 18 септември 2016 г., протече в контекста на силно влошени отношения между Москва и Запада, отбеляза АФП.

"Трябва да засилим сигурността и отбранителните способности на нашата страна", каза Путин и подчерта необходимостта да се защитава позицията на Русия на световната сцена. "Трябва да се обединим, да съгласуваме усилията си, правата и задълженията си, за да постигнем върховното историческо право на Русия да бъде силна страна", каза Путин, чийто приоритет през последните години бе модернизирането на руската армия и разполагане на допълнителни войски по западния фланг на Русия. "Всяка страна има това право. И ние няма да придадем на това понятие - силна държава - империалистическа конотация", подчерта той, преди да каже в заключение: "Никога не сме налагали каквото и да било на когото и да било".

Освен за отбранителния сектор, Путин каза, че очаква от законодателите да откликнат на предизвикателствата в образованието, здравеопазването и екологията. Депутатите ще трябва да одобрят две решения на Кремъл: преустановяването на действието на споразумението със САЩ за рециклиране на десетки тонове плутоний и създаването през септември 2015 г. на постоянната военновъздушна база "Хмеймим" в Сирия. Сред първите, говорили на сесията, бе знаменитата съветска космонавтка Валентина Терешкова. Тя е най-възрастният представител на „Единна Русия". Доайенът на депутатите – комунистът Жорес Алфьоров, пък декламира в залата „Стихове за съветския паспорт", на Владимир Маяковски. Крайният националист Владимир Жириновски призова Русия да се обедини в една страна. Пьотр Толстой, който наскоро заяви, че Русия ще изкупи цяла България, бе избран за зам.-председател на Думата. Вчера Путин назначи директора на "Росатом" Сергей Кириенко за пръв заместник-ръководител на Администрацията на президента на Русия, освобождавайки го от заеманата в момента длъжност. Мястото му ще заеме първият заместник-министър на икономическото развитие Алексей Лихачов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай