Путин: Готови сме за нови енергийни проекти в Южна Европа

Путин: Готови сме за нови енергийни проекти в Южна Европа | StandartNews.com

Русия е готова да работи по нови енергийни проекти в Южна Европа въпреки спирането на газопровода "Южен поток". Това заяви руският президент Владимир Путин по време на визитата си в Гърция в петък - първото му посещение в страна от ЕС от повече от 6 месеца насам. Путин обаче предупреди, че Русия няма да харчи повече пари, без да има гаранции за изпълнението на проектите. Той заяви още, че "Южен поток" е бил блокиран от България под натиска на ЕС и САЩ.

"Готови сме да разгледаме всякакви проекти във всяка една страна от Европа, с нашите съседи, независимо от срива в политическите отношения. Но най-напред трябва да си осигурим гаранции. Няма просто да купуваме обещания за големи взаимни ползи, няма да си пилеем парите за това", каза Путин на пресконференция с гръцкия премиер Алексис Ципрас в петък вечер. В отговор на въпрос за "Южен поток" Путин обвини американското правителство и Европейската комисия, че са упражнили натиск над София да се откаже от проекта, съобщава Ройтерс.

"Сега смятаме да осъществим проекта "Северен поток 2" и се надявам, че поне той няма да бъде атакуван от никого. Но това не означава, че не сме подготвени да работим и по проекти в Южна Европа", подчерта Путин.

Двамата лидери коментираха и стратегическата важност на връзките между Русия и ЕС въпреки влошените отношения през последните години.

"Всички признават, че бъдещето за европейския континент е немислимо, ако ЕС се противопоставя на Русия. Гърция може да бъде полезна именно в това, че може да послужи като мост за сътрудничество и дружба", е казал Ципрас. Двамата лидери присъстваха на подписването на редица двустранни споразумения в областта на търговията и инвестициите. Путин посочи, че гръцко-руските икономически отношения прогресират, а двустранната търговия през миналата година е достигнала 2,7 милиарда евро. Двамата са се договорили да насърчават инвестициите и са намерили ниша за нови инвестиции в областта на транспорта.

По отношение на европейските санкции срещу Русия Ципрас заяви, че страната му ще спазва поетите ангажименти към организациите, в които членува, включително НАТО и ЕС.

Румъния и Полша под прицел заради ракетния щит

Румъния и Полша може да се окажат в обсега на руските ответни действия заради американския противоракетен щит, разположен на тяхна територия. Това предупреди руският президент Владимир Путин по време на двудневната си визита в Гърция.

Системата за противоракетна отбрана в Румъния бе активирана по-рано този месец и предизвика острата реакция на Москва и закана, че ще бъдат предприети ответни мерки. Русия приема системата като заплаха въпреки уверенията от НАТО, че щитът не е насочен срещу Москва. Путин потвърди намерението си за ответни мерки и предупреди, че Румъния и Полша може да се окажат на прицел.

"Ако довчера хората в Румъния просто не знаеха какво значи да бъдат под прицел, то днес ние ще бъдем принудени да предприемем някои мерки за гарантиране на сигурността си.

Повтарям: Това са ответни действия, няма да предприемаме никакви първи стъпки. Същото важи и за Полша ", каза Путин.

Путин коментира и въпроса с анексирането на Крим като заяви, че изобщо не може да става въпрос за връщане на полуострова на Украйна. "Русия няма да води никакви преговори с никого за връщане на Крим на Украйна. Ние смятаме, че въпросът е приключен окончателно", каза той.

Извини се на гърците за задръстванията

Руският президент Владимир Путин стана единственият световен лидер, който се е извинил на гърците за неудобството и задръстванията по време на посещението му в Атина, съобщават гръцките медии. По време на пресконференцията си с премиера Алексис Ципрас Путин не пропуснал да признае и проблемите, които създава на жителите на столицата.
"Благодаря на жителите на Атина за топлото посрещане и ги моля за прошка за определени проблеми, които може да са възникнали", каза Путин, визирайки натоварения трафик заради извънредните мерки за сигурност.

Отслужиха президентска литургия на Атон

Руският президент Владимир Путин посети вчера една от най-големите светини на православната църква - полуостров Атон в Гърция. Президентът присъства на литургия, отслужена в негова чест в присъствието и на руския патриарх Кирил.

Путин пристигна на Атон на втория ден от визитата си в Гърция, придружен от президента на страната Прокопис Павлопулос. Сутринта той летя от Атина до Солун, след това пътува с автомобил и накрая пристигна на Атон по единствения установен начин - с лодка. Там той бе посрещнат от игумените на 20-те манастира и представител на Вселенския патриарх. Президентът изслуша литургия в своя чест, настанен на епископския трон. В кратък поздрав той благодари на гръцкия патриарх и църковната общност за подобряването на отношенията между двете страни.

По-късно през деня Путин посети манастира "Св. Пантелеймон", населяван от 70 руски, украински и други монаси. Посещението на Путин бе в чест на 1000-годишнината от присъствието на руски монаси на Атон.

"Фигаро": Религиозната дипломация на Москва цели да раздели Европа

Чрез използването на "религиозна дипломация" Москва иска да сложи край на единството на Европа срещу Русия, защото Гърция отдавна е против наложените от Запада санкции срещу Москва, пише в статия френският вестник Le Figaro.
Руският президент е на посещение по случай 1000 години руско монашество на Атон. Гръцкият премиер Алексис Ципрас и Путин обявиха, че укрепването на връзките между двете държави е "стратегически избор".

"Владимир Путин е президентът на страна, където конституцията прокламира разделение на църквата от държавата. В същото време той е религиозна личност, вземайки под внимание заплануваното му посещение на Атон - едно от най-важните свещени места в православието", се отбелязва в статията.

Вестникът пише, че руският президент и патриарх Кирил имат обща мисия по време на тяхното посещение в Гърция. "Алиансът между държавата и църквата започва да става все по-видим в Русия", пояснява се още в статията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай