Пожарът в руския мол започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут?

Пожарът в руския мол започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут? | StandartNews.com

Помещенията в търговско-развлекателния център "Зимная вишня" в руския град Кемерово са били облицовани с горима пластмаса, което е допринесло за смъртта на хората при пожара там. Според източник на ТАСС от спасителните служби облицовката и изолацията са отделили отровен дим, четири вдишвания от който са били достатъчни, за да се получи смъртоносно отравяне.

По последни данни при пожара, възникнал в неделя, са загинали 37 души, над 40 са потърсили медицинска помощ, издирват се още 69 души, поне 40 от които са деца.

Очевидци на пожара в търговския център разказват подробности за трагедията. Анна Заречнева, която била заедно с роднини в една от кинозалите, пише в Instagram, чe никой не е организирал евакуацията на хората, противопожарната сигнализация не се задействала.

"Някъде в средата на прожекцията вратата се отвори и в светлината, идваща от фоайето, се раздаде вик "Пожар! Пожар!" Не прекъснаха прожекцията, така и не запалиха светлините в залата. Нямаше сигнализация. Тълпата се втурна през една тясна врата. Втори изход по някаква причина не бе отворен (а и имаше ли такъв?) А и второто крило на тази врата не бе отворено", пише тя.

Според Заречнева в търговския център е започнала паника - хората бързали да се спуснат надолу, при което възниква блъсканица.

Тя разказва, че някои от хората в мола, като разбрали, че в една от залите са останали деца, са се опитали да стигнат до тях. Но гъстотата на отровния дим е била такава, че не е можело да се диша. Опитът да се стигне до децата се оказа напразен", отбелязва тя.

Друг посетител - Павел Андросов - също отбелязва отсъствието на сигнал за пожар и бездействието на персонала на центъра. "Ако бе сработила пожарната тревога, никой нямаше да пострада, аз разбрах за пожара едва когато се обърнах на втория етаж и видях всичко в дим и едва тогава тръгнах да излизам, а тези, които бяха в сауната или в киното? Аз бях в зоомагазина, там дори охранителят не предупреди никого, добре че някой започна да крещи, иначе щеше да има още жертви", казва Андросов за телевизия РЕН ТВ.

Друг свидетел на трагедията е Дмитрий Хорошавцев, който в интервю за kp.ru отбелязва, че вратите на кинозалите, оказали се в епицентъра на пожара, са били блокирани и хората не са могли да се измъкнат. "Хората разбиваха прозорците и скачаха. Никой не предупреди за пожара от администрацията, нямаше никакви сирени, въобще нищо. И дори аварийният изход на първия етаж се оказа затворен. И досега не мога да разбера как успяхме да се измъкнем от огнения капан", разказва той за преживяното.

Сигналът за задимяване в четириетажния мол "Зимная вишна" е получен през деня в неделя. Пожарът продължава да гори и до момента. Все още спасителни екипи нямат достъп до три киносалона и игрална зала. Конструкцията на сградата е повредена от високата температура, по всяка вероятност ще бъде съборена.

Според една от версиите пожарът е започнал от детска игра с огън в игрална зала край батут, обезопасен с дунапренови частици, които пламнали като барут.

Подготвя се обявяването на траур за жертвите, властите започват проверки в другите молове в региона. Трима души от собствениците и управляващия екип на търговския център са арестувани във връзка с пожара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай