Песни и танци сближиха Минерални бани с Русия

Песни и танци сближиха Минерални бани с Русия | StandartNews.com

Община Минерални бани посрещна снощи на Лятната си сцена концертната програма „От Русия и любов". Тя бе изнесена от Елена Маленкая, Екатерина Лимарова и Татяна Баланчук, които изпълниха любими и популярни песни от Русия и България. Преди тях на сцената се качат местни самодейни състави от НЧ „Заря 1957" с. Минерални бани, НЧ „Будилник 1903" с. Сусам и НЧ „Кирил и Методий 1952" с. Караманци.

Първи на сцената се качиха самодейците от мъжката фолклорна група и смесената фолклорна група при читалището в с. Сусам, които след две седмици ще трябва да защитават титлите си от Световния шампионат по фолклор в Несебър. След тях застанаха децата от фолклорна група „Дъга" от с. Караманци, която вече наброява 30 души. Народната певица Калинка Ванчева за пореден път взриви публиката с колоритните си изпълнения. Женската група за автентичен фолклор при НЧ „Заря 1957" също допринесе за настроението на публиката. Децата от Детска вокална група „Изворче", които са носители на специалната награда на Благотворителен фонд „Д-р Желязко Христов" бяха живата връзка между българския фолклор и изпълненията на руските артисти.

Елена Маленкая, Екатерина Лимарова и Татяна Баланчук пренесоха най-горещите и топли приятелски чувства от огромната руска шир със завладяващи изпълнения на руски песни. Преди концерта ние слушахме песни от българския фолклор, а сега ще ви изпълним няколко песни, които са близки до неговото звучене, сподели пред публиката Татяна Баланчук. Най-важното бе това, че по време на концерта руските изпълнителки поддържаха непрекъснат диалог с публиката. Струва ми се, че всички песни на България и всички песни на Русия са за любов, затова тази вечер ще пеем много за любовта, каза Екатерина Лимарова.

След това те редуваха незабравими песни на Алла Пугачова и Булат Окуджава с песни за великата отечествена война, както и песни на български език.

Искаме да ви кажем, че Русия обича много България, нас ни сближава обща история и култура. Преди много векове България ни подари азбуката на Кирил и Методий и това е неразбиваемата връзка между двата народа. Това, което се случва на политическата сцена е манипулация и ние всички го знаем. Народите ни са свързани взаимно и това не трябва да се забравя.

В края на 120-минутната концертна програма Таня Баланчук покани на сцената кмета на община Минерални бани, г-н Мюмюн Искендер и му подари пейзаж, нарисуван със 50 скъпоценни камъка от Урал, където се намира град Екатерининбург.

Няма как от тази сцена да не ви споделя, че ние вече имаме покана за побратимяване с Московския район Чертаново, и това в най-скоро време ще бъде факт, каза Мюмюн Искендер.

Отправени бяха и специални поздравления към кмета на град Първомай - Ангел Папазов, който също присъства на концерта и всъщност бе главният виновник за неговото осъществяване.

Освен в Минерални бани руските артисти гостуваха в Първомай, Чирпан, Садово и Асеновград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай