21:15 ч.

29.04.18

4 мин.

0

29

0

Отстрелване на олигарси в Русия

от Любомир Михайлов |

Отстрелване на олигарси в Русия

На 6 април САЩ въведоха санкции срещу 24 руснаци, сред които и мнозина олигарси. Засегнати от антируските мерки се оказаха общо 38 юридически и физически лица. Веднага след въвеждането на санкциите акциите на редица руски компании започнаха стремително да се обезценяват. Още в деня на обявяването на мерките, руският Олигарх Олег Дерипаска, който бе един от най-засегнатите, загуби 957 милиона долара. Контролираните от него компании "Русал" и En+ поевтиняха с 20 процента на Московската борса. На 9 април "Русал" предупреди, че


има опасност да изпадне в неплатежеспособност


В съобщението на компанията се казваше, че санкциите ще окажат силно негативно въздействие на бизнеса и перспективите за развитие на "Русал". Веднага след това акциите на компанията на борсата в Хонконг се сринаха с 41 процента. Последваха сривове и на другите световни борси. Така до 19 април, т.е. за 13 дни, ценните книжа на компанията поевтиняха три пъти.


Остро актуален стана въпросът какво ще предприеме руското правителство, за да помогне на "Русал" и на другите пострадали от американските санции руски компании.


Какво би могло да последва в тази посока подсказа шефът на Федералната антимонополна служба на Русия /ФАС/ Игор Артемьов. Той заяви, че не изключва въможността пакетът от акции на Олег Дерипаска в "Русал" да бъде национализиран с цел да се защити компанията от санкциите. Възможно е също пакетът с ценни книжа да бъде продаден на други акционери в алуминиевата компания или на чуждестранни инвеститори.


Ако ценните книжа на Дерипаска бъдат изкупени от държавата, то формално санкциите, които носят загуба на експорта на алуминий, би трябвало да бъдат отменени. Разбираемо е обаче, че държавата може да владее акции на компанията за кратък период, затова там след време ще се появят други хора, обясни Артемьов. Същевременно той добави, че ако се извърши национализация, Дерипаска ще получи справедлива цена за неговия пакет от акции.


Ако се състои някакъв вид национализация, то тя ще бъде условна, а схемата може да бъде различна, обясни шефът на ФАС. Може държавата да не вземе контролния пакет, а да предложи част от него на други акционери, държащи акции на "Русал", отбеляза Артемьов.


САЩ подсказват как да се спаси компанията


Американските власти показаха ясен, но труден път на руския алуминиев гигант "Русал" за измъкване от списъка със санкциите: прекъсване на връзките с най-големия му акционер - Олег Дерипаска, съобщава Monеy.BG. "Русал" усети тежестта на санкциите на САЩ, защото се е забъркал с Олег Дерипаска, но САЩ не се целят в трудолюбивите хора, които зависят от "Русал" и неговите дъщерни дружества", изтъкна американският министър на финансите Стивън Мнучин.


Вашингтон удължи с 5 месеца срока, в който американските и чуждестранните граждани и фирми да приключат бизнес отношенията си с компанията. Крайната дата е 23 октомври т.г. Пазарите реагираха веднага и акциите на руския гигант скочиха с над 43% след новината за възможно облекчаване на санкциите. Компанията възстанови 2 млрд. долара от пазарната си стойност. Новините обаче повлияха негативно на цената на алуминия, която спадна с повече от 13%, сривайки се до 8-годишно дъно. САЩ обещаха да облекчат ограниченията, ако Дерипаска се откаже от контрола върху "Русал".


Руският олигарх контролира 48% от индустриалния гигант, а продажбата няма да е никак лесна, тъй като самият той е санкциониран.


Но дори Дерипаска да продаде дела си, все още остава несигурност за бъдещето на компанията.


"Рисковете при справянето с руския алуминий са толкова големи, че хората ще ги държат на разстояние, докато нямат достатъчно яснота", смята Джон Мадърсол, анализатор на търговията с метали в IHS във Вашингтон. Ръководствата на компании от всички индустрии по цял свят подхождат предпазливо, тъй като не искат да си навличат главоболия, посочи експертът.


Изявлението на Мнучин показва, че истинската цел на тежките санкции са Олег Дерипаска и съюзниците на президента Владимир Путин, но те не целят да причинят по-големи икономически щети. Целта на политиката за санкции е да се премахне, доколкото е възможно, санкционираното лице от финансовия сектор.


Според твърдения в медиите, въпреки, че Дерипаска и други руски олигарси са загубили,


Русия е спечелила от срива на акциите


на руски компании. Посочва се огромната сума от поне 100 милиарда долара. Западни медии съобщиха, че докато олигарси като Дерипаска са банкрутирали, руската държава е изкупувала евтино сринатите акции.


В "Русал" има и западно участие, придобито по време на реформите на Борис Елцин в Русия през 90-те години на миналия век. С различни политики президентът Владимир Путин е успял да върне на Русия голяма част от акциите на чуждестранните инвеститори. Но все още под формата на "акционерен капитал", западни компании имат собственост в руски компании, напомнят експерти.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:03 · 04.05.2018
А бе вземи и си го заври най-накрая в гъ.за този Петър Дънов като си му такъв фен и спри да сереш във форума
Потребител · 13:46 · 02.05.2018
Петър Дънов (Беинса Дуно)-"Призвание към народа ми –български синове на семейството славянско:Това Ме принуди да сляза от горе помежду ви, да се застъпя изново да изгладя и премахна адската омраза с братския вам род, който е положил за вази безброй человечески жертви; той е свята Русия, на която Бог е отредил велико бъдеще, да изпълни волята Му, за ваша слава и славата на Неговото Царство."
Shopeto · 18:13 · 30.04.2018
Един куп безсмислени коментари, изсипани с една единствена цел: да се задуши всеки опит за дискусия по тази (явно неудобна) тема. Колко сте прозрачни....
Потребител · 11:35 · 01.05.2018
@Shopeto КУРВО ГНУСНА. САМО ТИ СИ СЕ ИЗСРАЛА 6 ПЪТИ. БЕЗСМИСЛЕНО.
Потребител · 14:45 · 01.05.2018
@Потребител Да. Пак ти плюх в супата. Свиквай.
Потребител · 07:38 · 30.04.2018
In short, Vladimir Putin, despite his shortcomings, was and is still doing the best he can to restore Russia from the political and financial ruin which New World Order agents have inflicted on her. As our dear friend and colleague Phil Butler has recently put it,
Потребител · 07:37 · 30.04.2018
In the early 2000s, Vladimir Putin was running a country almost destroyed by corruption, foreign interventions, and pirates bent on privatizing anything of value for western investors.
Потребител · 07:37 · 30.04.2018
The advance of the globalist doctrine had reached the borders of the country; wars were brewed in former Soviet republics where regime changes and color revolutions were not working.
Потребител · 07:36 · 30.04.2018
The notorious Russian mob, the Israeli mob, anybody inside the country that could be bought by western pirates was taking a bite from the Russian legacy. Putin stepped in and sorted it out. Putin did not sell Russia out. This was a capital crime.
Потребител · 07:36 · 30.04.2018
New World Order agents will never come to grip with that fundamental issue. They have recently created an essentially covert operation known as Renew Democracy Initiative, which they say seeks to restore “democracy” and “freedom” in much of the world.
Потребител · 07:36 · 30.04.2018
But the same people again will never talk about bringing “democracy” and “freedom” in places like Saudi Arabia because Saudi Arabia itself is a puppet of the Israeli regime and the Zionist States of America.
Потребител · 07:35 · 30.04.2018
Saudi Arabia decapitates people in broad daylight, even for the slightest offenses. But not a single Neocon has said a damn thing about this. Saudi Arabia needs more “democracy” and “freedom” than Iran or Syria, but the Neocons and the Zionist establishment aren’t interested.
Потребител · 03:02 · 30.04.2018
Нали имат хайвер и водка.
Shopeto · 21:41 · 29.04.2018
Нали някой хора твърдяха, че санкциитедаже ще са от полза за Русия, защото ще и помогнат да си развие икономиката, за да не е зависима от внос. Нещо май не стана, както го обещаваха.
Потребител · 02:58 · 30.04.2018
@Shopeto Санкциите само ще увеличат цените на крайния потребител, това е най големиа производител на алуминий в света, алуминий както и петрол или го имаш или го нямаш.В случая такива като теб може да започнат да го произвеждат и продават от България за да им вземеш пазарния дял на омразните ти руснаци.
Потребител · 09:16 · 30.04.2018
@Потребител Курво шопска. Пак ли си срала
Shopeto · 18:10 · 30.04.2018
@Потребител Защо "омразните ми руснаци"? Само повтарям како се твърдеше, при това от хора, които им симпатизират.
Потребител · 21:37 · 30.04.2018
@Shopeto Човек коийто няма знанията и не никак добре информиран по темата , предубеден че всички руснаци,пият троен одеколон,са гладни и прости комунисти,и който никога не е бил в Русия но ги мрази.Не може да говори убедително с факти,а с общи обидни и омразни дълбоки заключения за всичко Руско. Извиква изказването на един Господин за 80% от Българите.Русал е компания произвеждаща и продаваща алуминий на световния пазар номер 1 пазарен дял, с акции на NYSE,в случая има икономическа война загубата е падане на стойноста на акцийте.
Shopeto · 23:41 · 30.04.2018
@Потребител Въпрос: защо всеки който се опита да критикува системата "Путин", автоматично е неинформиран, никога не е бил в Русия и мрази ввсичкоо руско? И ще един въпрос, ако нямаш нищо против: защо почти всички подобни коментари изглеждат като преведени с Гугъл?
Потребител · 01:21 · 01.05.2018
@Shopeto В тази статия се говори за производителите на алуминий, не за как се развива Руската Икономика.Тази компания само ще смени ръце и пак ще е същата.
Shopeto · 09:06 · 01.05.2018
@Потребител Производителите на алуминий са част от икономиката, професоре.
Потребител · 01:26 · 01.05.2018
@Shopeto Система Путин няма, има държава и държавни интереси на които той служи. За разлика от някой други държавни глави които служат на интересите на всяка друга държава или икономическа група, но не и на собстгвените си народи.
Shopeto · 09:03 · 01.05.2018
@Потребител Разбира се! Путин, той амо за доброто на малкият човек се бори. Затова бабушките в Урал продължават да си живеят както преди революцията и на десет километра от Сочи има села, до които още няма пътища и само с една теснолинейка се стига.
Знаеш ли, предпочитам нашите си крадци, след тях остава по нещо и за обикновенният човек. А и мога да си приказвам каквото си искам, без полицията веднага да ме прибере "за справка".
Потребител · 15:52 · 01.05.2018
@Shopeto Толкова много остава от нашенските крадци та от благоденствие хората да изкажст благодарноста си се самозапалват или хвърлят под влак.
Потребител · 15:54 · 01.05.2018
@Shopeto Икономиката на Русия от две години растре с 3.5-4% инфлацията им е под 2%, хранителните стоки не гио купуват от България вече.
Shopeto · 19:17 · 01.05.2018
@Потребител Не ми говори глупости, да не кажа директо лъжи. Виж сам колко е загубила от стойността си рублата, откакто започна историята с Крим. Защото това е което интересува обикнвенните хора - колко струват парите, за които са работили. Или ти си плащаш сметките с икономически разтеж? Той и без това седължи най-вече на поскъпването на петролът.
Потребител · 20:01 · 01.05.2018
@Shopeto Обиконовения Руснак взема 40 000 рб заплата на месец, и не купува храната си в долари.Бира 70 рб, 1лт млеко 53 рб,12 яйца 68 рб, 1кг сирене 404 рб, 1 кг картофи 28 рб, 1 кг ябълки 74 рб,пилешко филе 1 кг 227 рб.Електирчество,отипление, топла вода-6800 рб на месец.
Shopeto · 21:22 · 01.05.2018
@Потребител Ама като е толкова готино там, никой не те кара да седиш в гейският запад - ей я границата и по живо, по здраво. Хич и не искам и да знам откъде им знаеш толкова подробно цените и даже не ме интересува дали си българин или руски трол - ако успееш да примамиш някой глупак да ти вярва, халал да ти е. Но се убиваш да пишеш лъжи за... колко каза, 40 хиляди рубли? За такъв живот си си мечтал като малък?
Потребител · 00:02 · 02.05.2018
@Shopeto Единствения който лъжи си ти, колкото знаеш за ушанките толкова знаеш и за краварите.Тези неща които казваш ходи ги разпраявяй в селската кръчма там са също много знаещи и можещи. И най-вече отлично осведомени от тези който нито превеждат првилно статий, нито някога са ходили там за където пишат и отгоре на това в зависмост дали Турколюбци, Русолюбци или каквито и да са други завъртат статията тази посока.Само с омраза и лъжа не се живее.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент