От "РИА новости за "Стандарт": Руснаците отново заобичаха Турция

От "РИА новости за "Стандарт": Руснаците отново заобичаха Турция  | StandartNews.com

Гражданите на Русия вече не възприемат Турция като враждебна държава и се обявяват за възстановяване на двустранните контакти във всички сфери. Данни в подкрепа на това твърдение цитира Всеруският център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

По данни на социолозите, ако през 2016 г. 70% от анкетираните са оценявали руско-турските отношения като напрегнати или враждебни, сега с тази оценка са съгласни едва 28%. През 2016 г. отношенията между двете страни са били смятани за враждебни от 23% от анкетираните, а година по-късно такъв отговор дават едва 4%. Като напрегнати са били оценявани отношенията от 47% от участниците в анкетата, а сега - само 22%.

За дружба между двата народа обаче е все още рано да се говори, защото положителни чувства към Турция в момента изразяват по-малко руснаци, отколкото отрицателни. Отношенията са смятани за добросъседски от 8%, за приятелски – 6%, а за достатъчно топли – 5% от анкетираните. Почти половината от участниците в изследването обаче смятат, че при съществуващите трудности между държавите е необходимо да се развива сътрудничество с Турция. Привържениците на изолацията на Анкара стават все по-малко. Според експерти срещите на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган са повлияли за руско-турското затопляне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай