От РИА Новости специално за "Стандарт": Малкият бизнес все повече "посивява"

От РИА Новости специално за "Стандарт": Малкият бизнес все повече "посивява" | StandartNews.com

 

За последните 7 години броят на субектите от малкия и средния бизнес в Русия се е увеличил с 28%. Общото количество работни места обаче е намалял със 17%, което говори за увеличаване на работещите в "сивия" сектор на икономиката, обявиха от Сметната палата на Русия.
"Според данните на Росстат и ФНС (Федералната данъчна служба), в периода 2010-2016 г. като цяло броят на субектите в малкия и среден бизнес се е увеличил с 1,2 млн. или с 27,6%. Заедно с това обаче броят на работещите в тези субекти се е съкратил с 3,2 млн. в тези субекти или с 16,9%", обявиха от Сметната палата, след съответно направените проверки. На базата на тези данни контролното ведомство прави извод за развитието на неформална заетост в тази сфера.
Според оценката на Министерството на икономическото развитие на Русия, делът на малкия и средния бизнес в БВП на страната е на ниво от 20%. Общият обем основни фондове в този сектор е 6,7%, а общият обем инвестиции в основния капитал - 11%. Руските власти отдавна за обезкопоени от ръста на "сивия" сектор в икономиката, който министър Максим Орешкин посочи неотдавна сред основните сдържащи фактори за икономическия ръст на страната. По оцента на министерството делът на формалната заетост в общата структура на извънбюджетния сектор в Русия за последните 7 г. е намалявал с около 0,7% годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай