22:00 ч.

20.03.17

2 мин.

0

2

0

От РИА Новости специално за "Стандарт": Големите руски банки са защитени от кибератаки

от редактор Оля Ал-Ахмед |

От РИА Новости специално за "Стандарт": Големите руски банки са защитени от кибератаки

Хакерите и кибер престъпниците на практика не посагят на банкоматите на водещите руски банки, заяви пред РИА Новости Сергей Никитин, зам. председател на Лабораториите по компютърна криминалистика Group-IB, компанията по предотвратяване и разследване на киберпрестъпленията. Наскоро зам.-директорът на главното управление по сигурността и защитата на информацията в Централната Банка на Русия Артьом Съчев съобщи, че Банката на Русия е информирала всички руски банки, че кибер бандитите са разработили нов метод за дистанционно теглене на парични средства от банкоматите на територията на страната.


Председателят на ЦБ отказа обаче да уточни, действа ли новата технология на всички банкомати или само на определен вид. Той също така отбеляза, че досега не се коментира похитената сума, а само разкриването на новия дистанционен метод на кражба. По мнението на Никитин, разкритият нов метод за кражба на пари от банкоматите доста прилича на почерка на руската престъпна групировка Cobalt,, тъй като точно тя за момента най-активно атакува платежните банкови системи и по различен начин изтегля парите. "В конкретния случаи кибер крадците използват специален вирус за банкомати върху платформа. Вирусът дори си има име NCR (водещ производител на банкомати — ред.)", поясни експертът.


По думите на Никитин, като цяло досега е сложно да се конкретизира точния размер на ущърба от атаките на банкомати, тъй като различните банки в Русия имат различен размер на банковата мрежа, която е разпределена по неравномерен начин. "В общи линии, банките в Русия не влизат в Топ 10 на жертвите на кибератаки, които са атакувани по три–четири пъти на месец. Има дори и такива, от които измъкват по 300–500 милиона рубли. Всяка пета атака срещу банка е срещу нейната банкоматна мрежа", разкри Никитин. При това взломът на банкоматните мрежи на големите и водещи руски банки се среща изключително рядко. Което води до обобщението, че банкоматите на големите руски банки, на практика, не могат да бъдат взломени, отбеляза представителят на Group-IB.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 06:55 · 21.03.2017
На руско сметало,кибер атаката е неприложима.
Потребител · 22:59 · 20.03.2017
оля запълва дупки във вeстника ли с тия руски простотии
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент