21:10 ч.

20.03.17

3 мин.

0

4

0

От РИА Новости специално за "Стандарт": Shell вярва в руския сгъстен природен газ

от редактор Оля Ал-Ахмед |

От РИА Новости специално за "Стандарт":  Shell вярва в руския сгъстен природен газ

Търсенето постоянно се увеличава и това отваря големи възможности Москва да стъпи на нови пазари


Британско-холандската компания Royal Dutch Shell вярва в голямото бъдеще на руския сгъстен природен газ (СПГ). На този специфичен пазар обаче Русия е подложена на сериозна конкуренция, разказа в интервю пред РИА Новости ръководителят на направлението по реализация на новите проекти на Shell Бредфорд. В момента в Русия работи само един завод по производство на сгъстен природен газ (СПГ) - "Сахалин-2" (като в оператора на проекта Sakhalin Energy държавната "Газпром" държи 50% плюс 1 акция, а Shell — 27,5% минус 1 акция). "Газпром" планира да разшири производството в Русия, като прострои завода "Балтийский СПГ" на пристанищния град Уст–Луга, а също така и с реализацията на третия канал в действащия "Сахалин -2". Меморандумите по тези проекти са подписани от Shell и "Газпром". Както стана известно, през март руската държавна компания реши да отложи пускането на тези обекти за по късен период. Засега тя планира да пусне в експлоатация третата част на "Сахалин-2" през 2023–2024 г.- (вместо 2021 г.), а завода "Балтийский СПГ" - през 2022–2023 г. (вместо през декември 2021), като запазва възможностите за преразглеждане дори на тези планирани дати.


Интересът към проектите остава


Shell е напълно удовлетворен от сътрудничеството си с "Газпром" не само по съществените проекти, но и по планираните СПГ такива, поясни Бредфорд. "За съжаление ние не даваме оценка на решението на "Газпром" (относно преноса на сроковете за реализация на "Балтийский СПГ" - бел. ред.), но като цяло Shell е напълно доволна от прогреса на постигнатите търговски и технически аспекти на проектите", допълни Бредфорд в интервюто си, дадено в рамките на IV-ия ежегоден конгрес и изложение "СПГ-конгресс Россия 2017". Генерален медиен партньор на конгреса бе агенция "РИА Новости" - медиагрупа "Россия сегодня". По думите му, компанията вижда значителни потенциални изгоди като инвеститор в този проект, а също така и ползи за Русия като цяло. По мнението на Shell, проектът ще внесе голям принос в подобрението на общия инвестиционен климат, ще даде възможност за развитие на руските доставчици и на местните призводители на оборудване, ще направи достъпни за Русия редица от най-привлекателните пазари на газ в света. "Проектът може да се сблъска с редица предизвикателства. Енергетийните проекти от такъв размер винаги имат не само възможности, но и предизвикателства. На този етап е много трудно да се каже какви ще бъдат по-точно предизвикателствата и какви ще са възможностите. За момента ние сме удовлетворени от просега дсега, и от други неща, които постигнахме посредством сътрудничеството си с "Газпром" по този проект", отбеляза Бредфорд.


Бъдещето на руския СПГ


Shell прогнозира значителен ръст на пазара на сгъстения природен газ (СПГ), което ще отвори потенциал за инвестиции в тази област. Те, от своя страна, пък могат да бъдат вереоятно изгодни, подчерта Бредфорд. "Shell прогнозира огромни пазарни възможности за сгъстения природен газ. Търсенето му ще нарастне с 4-5% на година до 2030 г, което е два пъти повече от търсенето на природния газ. Което ще рече, че това е един от най-бързорастящите сектори в енергетиката, и, разбира се, за Русия – като главен съдържател на газовите ресурси. Това е фантастична възможност Русия да бъде изведена на нови пазари", отбеляза той. В същото време Бредфорд подчерта, че новото търсене си има и конкуренция. "Например, през 1990–2000 са били построени огромни мощности в Катар. По-късно на пазара са излезли и автралийските проекти. Вероятно следващата вълна ще са проектите от САЩ, които притежават редица конкурентни предимства – те са построени с изключително добра възможност за развитие и подобряване, с ниска стойност на инфраструктурата и облегчен данъчен режим", поясни той. Въпреки това, по думите на Бредфорд, руските проекти разполагат с много добър потенциал и те биха могли да се превърнат в конкурентни на американските и катарските. Но за да бъдат такива, трябва да отговарят на няколко условия – незавишена обща стойност, което значава, че условията на данъчното облагане, стойността на транспорта, цената на доставката на газа трябва да бъдат по- ниски, от тези в САЩ. От Shell са убедени, че руските проекти могат да бъдат изключително конкурентноспособни. "Ето защо ние толкова активно се занимаваме с развитието на тези два мнообещаващи проекта съвместно с "Газпром", каза в заключение Бредфорд


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 12:31 · 21.03.2017
Ушанки винаги ще има!Виж какво прави Запада бе,изостанал,тъп,злобен олигофрен.Слепец!Света върви напред и се интегрира по интереси.Само такива тъпунгери като теб дрънкат едно и също от край време.Банално.За теб трябва да се потърси място в Нигерия.Европа и САЩ няма да приемат такива безнадеждни политизирани идиоти.Боклук!
Потребител · 10:00 · 21.03.2017
Абe стига с тeзи ушанки,тe,ама изобщо нe мe интeрeсуват!Стандарт да нe стe станали вeчe Комсомолскаиа правда!
Потребител · 06:05 · 21.03.2017
аз пък вярвам, че трябва да си диверсифицираме доставките
Потребител · 09:09 · 21.03.2017
@Потребител Глупоста е заразна и прихваща най вече глупаците .....диверсифицираните.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент