Филипините искат оръжия от Русия

Дуерте напусна спешно Москва заради битка с подразделение на ИД

Филипините искат оръжия от Русия | StandartNews.com

Президентът на Филипините Родриго Дуерте поиска оръжия от колегата си Владимир Путин по време на краткотрайна визита в Москва. Двата трябваше да се срещнат по-късно, но срещата бе изтеглена и се състоя в набързо. Причината за това е обтегната обстановка в азиатската страна. 

Дуерте обяви, че трябва да се прибира бързо заради битката, която се води с подразделението на ИД в страната, което успя да завземе цяла провинция. Има стотици жертви, обяви "РИА Новости". Във Филипините е въведено военно положение. Владимир Путин изрази съболезнования към семействата на загиналите и изрази надежда, че страната ще се справи с терористите. 

Съжалявам, че нарушавам графика, но знаете за положението в провинция Манданао, която е атакувана от ИД. Сблъсъците продължават, трябва да съм там. Смятаме Русия за близък приятел и трябва да укрепим двустранните отношения. Трябват ни модерни оръжия. Такива трябваше да получим от САЩ, но ситуацията с тях не е гладка. Имаме нужда от оръжие, за да победим ИД", заяви Дуерте. 

Аз и моите колеги напълно разбират и уважават факта, че трябва да се върнете веднага вкъщи. Бих искал да изразя надежда, че конфликтът, който току-що споменах, ще бъде решен възможно най-бързо и  с минимални загуби. Надяваме се, че ще използвате тези няколко минути, преди да тръгнете лично да говорим за нашите двустранни отношения и ситуацията в региона. Ние имаме много обещаващи, вълнуващи дестинации, включително енергетика, транспортна инфраструктура,, разбира се, е възможно сътрудничество в областта на военно-техническото сътрудничество ", каза Владимир Путин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай