400 хиляди шестват с "Безсмъртният полк" в Москва

400 хиляди шестват с "Безсмъртният полк" в Москва | StandartNews.com

"Безсмъртният полк" шества в Москва, след като инициативата вече се проведе и в редица други руски градове. По данни на полицията към 15 часа, когато шествието стартира, в него са взели участие над 400 хиляди души. 

Стотици се стичат към Червения площад, за да се присъединят към честванията по случай 9 май - Деня на Победата. Над 100 ветерани от Втората световна война са част от шествието в сърцето на Москва. 

По маршрута на "Безсмъртният полк" има разположени десет полеви кухни, съобщава ТАСС, като участниците имат възможността да опитат полевите ястия, с които руските войници са оцелявали по време на тежките исторически  боеве. 

Над 220 спасители и 21 технически единици обезпечават сигурността и здравето на участниците в шествието. Активни са 38 бригадни станции на спешната помощ. 

Хилядите участници в тържественото шествие носят със себе си не само паметта за жертвите на решаващите сражения във Втората световна война , но и ликовете на героите - тълпата е изпъстрена със знамена и портрети на участници в битката срещу нацистите. 

"Повече от 70 години след победата  милиони хора могат да видят лицата на смелите войници, да разберат кои са техните потомци и да научат интересни факти за тях", обявиха инициаторите на парада. „Безсмъртният полк" се превръща в обединяващо събитие не само за Русия, но и за милиони хора по света.

Инициативата се подема през 2007 година в Тюмен под названието „Парад на победителите". Тя се превръща в "Безсмъртният полк" за първи път през 2012 година в Томск. През 2013 година акцията обхвана 120 града, а година по-късно те станаха 500 в 7 различни страни. От 2015 година акцията обхвана цяла Русия.

"Безсмъртният полк" вече шества по много страни в света. Тази година в акцията се включват и 5 града в САЩ, сред които и Ню Йорк. Шествие имаше тази сутрин и в София. В него се участваха новият лидер на БСП Корнелия Нинова и президентът Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай