250 млн. литра козметика изпиват руснаците годишно

250 млн. литра козметика изпиват руснаците годишно | StandartNews.com

 

В Русия съществува и се разширява паралелен алкохолен пазар, съставляващ над 20% от официалния. Това е установила местната медия РБК. Над 10% руснаците гледат на медицинските препарати и лосиони като алтернатива на водката.
Съдържащите спирт лекарствени средства и козметични продукти, по принцип предназначени за подобряване на здравето и грижата за външния вид, в действителност се консумират от хората с ниски доходи. Точни данни за обема на производството на тези продукти в Русия няма, налице са само оценки на регулаторните органи и експерти. Но те ясно показват наличието на огромен паралелен пазар на алкохол в страната. Според ведомството, отговарящо за регулацията на алкохола, руснаците годишно консумират "за забавление" между 170 и 250 млн. литра лосиони и тинктури,  еквивалент на водката (40% съдържание на етанол), а търсенето непрекъснато нараства с почти 20% годишно.
Статистиката за 2015 г. сочи, че продажбите на дребно на водка в Русия са надхвърлили 860 млн. л. Като се добави и потреблението на уиски, ракия и др., общият капацитет на легалния пазар на алкохол е към 950 млн. литра годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай