Руснаците убили Ал Багдади на 28 май

Руснаците убили Ал Багдади на 28 май | StandartNews.com

Лидерът на ИД Абу Бакр Ал Багдади е бил убит още на 28 май. Това обявиха от руското министерство на отбраната, цитирани от "РИА Новости". В момента военните търсят потвърждение на смъртта му от няколко места.

Ал Багдади бил издебнат по време на среща с други водачи на терористите в Южна Ракка. Информация да сбирката била получена малко преди това от разузнаването. Целта на събранието била да се направи план за евакуация на бойците и командирите от обкръжената "столица" по т.н. "Южен коридор". 

Мястото на срещата било потвърдено от безпилотни самолети и след това бомбардировач обсипал района с огън и жупел. Руснаците дори предупредили за удара командването на ръководената от САЩ коалиция. 

Първоначално бе обявено, че са убити висши командири. Смята се, че те са били поне 30 на брой, а освен тях за загинали и 300 души от личната им охрана. Сред елиминарите цели били Абу Ал-Хаджи Ал-Мисри, емир на Ракка, Ибрахим Ан-Наеф Ал-Хадж (б.р управител на района от Ракка до Ес-Сухне), както и началникът на службата по безопасност на ИД Сюлейман Ал-Шауах. 

Външният министър на Русия Сергей Лавров обаче не потвърди новината на военните. "Естествено, знам за тази информация, но на този етап не мога да я потвърдя на 100%", обяви дипломат №1 на "Кремъл". 

Според други данни в атака са чуствали не един, а два бомбандировача СУ. 

За смъртта на Ал Багдади се заговори на 11 юни, когато "Дейли Мейл" цитира сирийската национална телевизия, която си приписа за слугата на смъртта му на своите ВВС. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай