Градът на Муселина

Портата Машки, позната като "Вратите на Бога", е на над 2000 г. и е била един от укрепените входове към древния асирийски град Ниневия. Споменат и в Библията, този град от VII век пр. Хр. някога е бил най-големият в света

Градът на Муселина | StandartNews.com

Красотата на някогашен Ирак е описана в приказките и легендите. Тя обаче отдавна е помрачена от войните и разрухите. От векове много градове в страната са били стратегически важни както за икономиката, така и за културата и историята. Един от тях е Мосул, където сега се води едно от най-ожесточените сражения, наречено "майката на всички битки".

Някога Мосул е бил важен административен център на област Ниневия. През града, който се намира на 350 км северно от Багдад, преминава р. Тигър. През 2012 г. в Мосул са живели 3 036 268 души. По-голямата част от жителите в региона са кюрди, но точно в Мосул живеят предимно иракски араби сунити. В града е имало и много християни, потомци на истинските асирийци. Хиляди от тях обаче побягнаха, когато през юли 2014 г. получиха ултиматум да приемат исляма, да плащат специална такса или да напуснат под страх от екзекуция. Сега се смята, че в града живеят към 1,3 млн. души, най-вече араби сунити.
Мосул е втори по големина и значимост в Ирак. И досега градът продължава да е най-големият в Северен Ирак и главен административен център на богатата на петрол област Ниневия. Намиращият се на търговския кръстопът между Турция, Сирия и останалата част от Ирак град бе известен от древността с финия си памучен плат муселин, кръстен на него. Муселинът е вид фино тъкан памучен или копринен плат, внесен през 17 век в Европа от Ирак. Има сведения, че за първи път се появява в Англия през 1670 г.и става изключително популярен и високо ценен. Тъй като муселинът позволява на кожата да "диша" през него, той е широко разпростран за облекло в страни със сух, горещ климат. Ползва се и като филтър за утайката при прецеждането на вино.

Освен с тази изящна тъкан, Мосул е прочут и с многобройните си историческите обекти и паметници от 13-век.

Разположен до руините на античния град Ниневия в Горна Месопотамия, Мосул е превзет от арабите през 641 г. Градът е столица на държавата на селджуките в края на 11-и век и достига своя апогей през следващото столетие. Завладян и плячкосан от монголите през 1262 г., Мосул преминава по-късно под контрола на персите, а след това и на османците. През 1918 г. Великобритания анексира този богат на петрол иракски регион, който минава под британски мандат, въпреки че Франция предвижда присъединяването му към френска Сирия. Турция протестира, но Обществото на народите потвърждава тази анексия през 1925 г.

Освен с древната си история град Мосул се е прославил в днешно време с невероятно красивите си приказни градини и парковете, преди да стане арена на ежедневно насилие след американското нахлуване през 2003 г. Мосул бе последният бастион на партия Баас и на бившия диктатор Саддам Хюсеин. После градът стана крепост на терористичната групировка "Ал Кайда", а на 10 юни 2014 г. падна без съпротива в ръцете на джихадистите от "Ислямска държава", които унищожиха огромна част от античните паметници на културата там. Бойците на ИД взривиха джамията, в която се намира гробът на пророка Йона и светилището на Сет, смятан за третия син на Адам и Ева от евреи, християни и мюсюлмани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай