Емирствата вдигат изкуствена планина

Емирствата вдигат изкуствена планина | StandartNews.com

Нов грандиозен проект подхващат ОАЕ - издигането на изкуствена планина, която да помогне за повече валежи над региона, пише в. "Дейли мейл". Проектът е в начална фаза, а учени изследват какъв би бил резултатът от подобно начинание.

В страната вали едва няколко дни в годината и снабдяването с вода за жителите и туристите е трудно. Смята се, че ако бъде издигната планина, ниските температури по върховете й ще доведат до кондензиране на водните пари във въздуха, образуване на облаци и в крайна сметка валежи. Дъждовната вода ще се събира, за да се покриват нуждите на населението. Дъждът ще може да идва и "по поръчка" - благодарение на практика, известна като "подхранване" на облаците. С помощта на изстрелвани химикали количеството на падналия от облаците дъжд се увеличава, а валежите могат да бъдат контролирани.

Проектът е още в начална фаза. Не е уточнено колко висока трябва да бъде планината и къде е най-добре да бъде построена. Проучванията са възложени на Университетската корпорация за атмосферни изследвания в Колорадо, САЩ. Първият доклад на учените се чака през лятото. Сега те правят симулации с различни размери и локации на планината, за да изчислят как тя ще бъде най-ефективна. Не е ясно и колко ще струва такъв мащабен проект. Само за първоначалните проучвания са отделени 400 000 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай