Бившият президент на Израел Шимон Перес почина

Бившият президент на Израел Шимон Перес почина | StandartNews.com

Бившият израелски президент Шимон Перес почина тази сутрин на 93-годишна възраст в Тел Авив, съобщи Ройтерс.

Преди две седмици Перес постъпи в интензивното отделение на болница "Тел ха Шомер" край Тел Авив с тежък инсулт. Лекарите го поставиха на командно дишане и в изкуствена кома. Вчера специалистите съобщиха за рязко влошаване на състоянието му.

Смъртта на носителя на Нобелова награда за мир за 1994 г. беше потвърдена от личния му лекар и негов зет Рафи Валден. По думите му Перес е починал в съня си в 3 часа тази сутрин.

С кончината на Шимон Перес от света си отиде една историческа фигура, последният оцеля от поколението на основателите на израелската държава и един от архитектите на споразуменията от Осло, положили основите на палестинската автономия през 90-те години на миналия век, което му спечели и Нобеловата награда за мир, припомня АФП, цитирана от БиТиВи.

Най-възрастният израелски държавен мъж беше символ на надеждата в Близкия изток, раздиран от войни и конфликти и получи Нобелова награда за мир през 1994 година.

Роден в Беларус, овчар в Кибуц, два пъти премиер от 1984 до 1986 г. и от 1995 до 1996 г., президент от 2007 до 2014 г., министър на отбраната, на външните работи, на финансите, съратник на Давид Бен Гурион, Рабин и Ариел Шарон, той се превръща в уважаван авторитет, макар и често да е бил критикуван на различните си длъжности, както в управлението, така и в опозицията.

Как точно Шимон Перес промени Израел и света?

Шимон Перес е един от основните архитекти на историческите мирни споразумения в Осло (1993 и 1995 г.) между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. Тези споразумения положиха основите на Палестинската автономия и от тях се очакваше да доведат до мирен договор, но това така и не се случи.

Като външен министър на големия си съперник от Партията на труда Ицхак Рабин той бе натоварен да води преговорите. Споразуменията донесоха Нобелова награда за мир на Перес, както и на Рабин и на палестинския лидер Ясер Арафат през 1994 г.

Решението с две държави, израелска и палестинска, които мирно съжителстват една до друга, "е единственият начин да се сложи край на тероризма, на насилието и на омразата", каза той през февруари за сп. "Тайм" въпреки западането на тези споразумения.

Перес е участвал и в мирните преговори с Египет и Йордания, единствените арабски страни, с които Израел е подписал мирен договор.

През 50-те години като генерален директор на Министерството на отбраната участва в снабдяването на Израел с модерни оръжия, по-специално от Франция, с която е бил привилегирован посредник в едни тесни отношения.

Участва в подготовката на Суецката експедиция от 1956 г., в която действат заедно Израел, Франция и Великобритания, припомня Нова ТВ.

През 70-те години като министър на отбраната подкрепя строежа на първите еврейски селища на окупирания Западен бряг, които впоследствие се разраснаха и днес са широко смятани за препятствие пред постигането на мир. Като генерален директор на министерството на отбраната Перес полага основите на израелската ядрена програма и работи за изграждането на реактора в Димона, където основен доставчик е Франция.

Роден в охолно семейство през 1923 г. в тогавашна Полша и днешна Беларус, Перес емигрира през 1934 г. в управляваната от Великобритания Палестина. В Кибуца се захваща отрано с политика и през 1947 г. се присъединява към предшественика на израелската армия Хагана.

Негов покровител става Давид Бен Гурион, който обявява създаването на държавата Израел.
Перес е избран за депутат през 1959 г. и служи в парламента почти без прекъсване до встъпването си в длъжност като президент през 2007 г. Бил е женен за починалата през 2011 г. Соня. Имат три деца и няколко внуци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай