Заради аварията в Австрия - Европа е пред най-тежката газова криза от 2009-а

Заради аварията в Австрия - Европа е пред най-тежката газова криза от 2009-а | StandartNews.com

Европа е изправена пред най-тежката криза на газовия пазар, откакто през 2009 г. спряха доставките през Украйна.

Заради аварията в газовия терминал в австрийския град Баумгартен близо една трета от руските газови доставки за Европа са спрени, а Италия е отрязана от пазара, констатира "Комерсант", цитиран от БТА и dir.bg.

Ако ситуацията не се подобри, ЕС ще трябва да провери на практика колко е адекватна лансираната от 2009 г. концепция, че втечненият природен газ (ВПГ) може да стане реална алтернатива на руското гориво, разсъждава вестникът, цитиран от Би Би Си.

Италия може да реши проблема с покупки на ВПГ, защото в северните й региони работят три регазификационни терминала. Освен това страната разполага с 16 милиарда кубични метра газ в подземни хранилища, посочва експертът Александър Собко. Колкото до Унгария, основната част от газа й не идва откъм Австрия, а директно от Русия през Украйна, добавя той.

Европейската комисия разчита щетите от експлозията да са минимални; газотранспортните оператори в Словакия и Чехия твърдят, че аварията не е повлияла на ситуацията там. Взривът може да има по-сериозни последици за Украйна, получаваща газ само от Европа по схема за реверс.

Австрийската полиция заяви вчера, че причина за експлозията, при която загина човек, а над 20 бяха ранени, е техническа неизправност, а Федералната служба за защита на конституцията изключи възможността за терористичен акт. Но според руския експерт Мария Белова, цитирана в "Комерсант", инцидентът "явно ще постави много въпроси - на първо място ще трябва да се гарантира физическата сигурност и надеждност на газотранспортната инфраструктура на ЕС".

Заради експлозията Украйна временно намали транзитираните обеми руски газ към Словакия, пише "Известия", като се позовава на сайта на оператора "Укртрансгаз". Спрени са доставките на руско гориво за Словения, Унгария и Италия, временно е преустановен и транзитът от Словакия за Австрия.

Според експерти за възстановяването на най-големия в Австрия газов хъб може да са необходими няколко дни, отбелязва "Вести".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай