Започва международна среща, посветена на израелско-палестинския конфликт

Започва международна среща, посветена на израелско-палестинския конфликт | StandartNews.com

Голяма международна среща на 15 януари във френската столица Париж ще се опита да даде тласък на мирните преговори между Израел и палестинците, съобщава BBC, цитирани от "Фокус". Делегати от 70 страни се очаква да повторят подкрепата си за намиране на решение на двустранния конфликт, който датира от десетилетия.

Палестинците приветстваха провеждането на срещата, но властите в Израел, които не изпратиха свой представител, заявиха, че конференцията е срещу тях.

Последният кръг от преките мирни преговори между двете страни се провали на фона на изостряне на конфликта през април 2014 г.

Израелците и палестинците са поканени да изслушат заключенията, направени след срещата в Париж, но те няма да участват пряко в нея.

Конференцията идва в момент на напрежение между Ерусалим и международната общност, след като миналия месец ООН прие резолюция, която осъди активността на Израел по изграждане на заселнически постройки в окупираната Палестинска автономия – автономно държавно образувание в рамките на Израел, което обхваща Западния бряг и Ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай