За поредна година: Виена остава градът с най-доброто качество на живот

За поредна година: Виена остава градът с най-доброто качество на живот | StandartNews.com

Виена остава градът в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър, посветено на градовете в света, осигуряващи най-доброто качество на живот през 2018 г., предаде АФП.

Виена е начело на класацията на Мърсър заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури.

Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията на Мърсър, в която са подредени 231 града. След Виена се нареждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десетка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел, се посочва в сайта на Мърсър.

От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които според Мърсър предоставят най-доброто качество на живот в света и си остават предпочитана дестинация за командированите хора.

Според американската компания обаче градовете в нововъзникващите пазарни икономики наваксват закъснението спрямо най-добрите градове в класацията с помощта на инвестиции в инфраструктура, в центрове за отдих и в жилища.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия.

По отношение на здравословна атмосфера в градовете Мърсър поставя на първо място Хонолулу, а едновременно на второ място са класирани Хелзинки и Отава. Този показател визира атмосферното замърсяване и управлението на отпадъците.

75% от българите живеят с доход, по-нисък от стойността на издръжката на живот

За да установи класацията си Мърсър, взима предвид 39 критерия, от престъпност до управление на отпадъците, преминавайки през транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат. В сайта на Мърсър в класацията София е подредена на 116-о място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай