10:40 ч.

04.07.18

6 мин.

0

5

0

Юнкер ни благодари за председателството

от редактор |

Юнкер ни благодари за председателството

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде специално интервю пред БНТ. В него той направи положителна равносметка на приключилото българско председателство на Съвета на ЕС. Юнкер очерта и новите предизвикатества пред Евросъюза.


- Господин Юнкер, промени ли се репутацията на България в ЕС заради председателството?


- За България председателство беше голям успех - и в сравнение с дебюта на други страни в тази роля, и в сравнение с някои, които председателстват за шести, седми път. Представянето ви беше забележително. Това се отнася за правителството, премиера, министъра по европейските въпроси и председателството Лиляна (б. Ред. – Лиляна Павлова), но също и заради качествата на държавните служители в България. Много съм доволен от резултатите, които постигна България. Добра работа!


- Няколко пъти посетихте България, какви са впечатленията ви от българите като хора?


- Винаги е трудно да усетиш и правителството и обикновените хора, но мисля, че българското правителство, моят добър приятел Бойко Борисов и хората на България гледаха в една посока. Забелязах, че в самото начало на председателството, едва около 30% от българите бяха на мнение, че то ще е успешно. Сега научавам, че 81% от българите го оценяват като голям успех. И са прави. Репутацията ви нарасна. Никой не поставя под въпрос мястото на България в ЕС. Всеки сега смята, че България играе не просто роля, а централна роля в Европа. Така че това председателство беше добро за България.


- Казахте, че най-важното събитие по време на Българското председателство е срещата на върха за Западните Балкани. София все пак не успя да убеди Франция и Холандия преговорите за присъединяване на Македония и Албания да започнат веднага.


- Като председател на Еврокомисията винаги съм твърдял, че нито една страна не може да се присъедини към Евросъюза в рамките на мандата на тази комисия, имам предвид между 2014 и 2019 година. Това предизвика голямо смущение в Западните Балкани. Благодарение на Българското председателство ние сближавахме различните гледни точки по присъединяването на Западните Балкани. Вашият премиер Бойко беше много полезен като обясни на страните от Западните Балкани, че времето за тяхното членство още не е дошло. Но той инициира процес, които ни позволява да започнем преговори с Македония - вече можем да си позволим да кажем Македония, и с Албания. Тези преговори за присъединяване ще започнат през юни-юли 2019. Така че България още веднъж беше много полезна за успокояването по този въпрос. Длъжни сме да поддържаме жива европейската перспектива за Западните Балкани. Ако се провалим, ще преживеем отново трагедиите, които видяхме през 90-те. А България най-добре знае колко сложен е този регион, защото самата е част от него, макар и в далеч не така сложна ситуация като други. България играе основна роля по отношение на Западните Балкани. Добро постижение!


- Миграцията е горещата тема през последните месеци и ще продължава да бъде. По време на Българското председателство не се стигна до реформа в Дъблинския регламент. Ще успеят ли австрийците да се справят с това?


- Бих искал да е така успешно като българското, защото по време на Българското председателство имаше почти пълно съгласие по пет от законодателните предложения в тази област, които комисията представи през 2015 г. Аз предлагах на съвета тези пет акта, по които има де факто съгласие, да бъдат приети до края на юли, а останалите два - убежище, дъблинските процедури и така нататък, до края на годината. Европейският съвет не постига съгласие, но това трябва да се свърши и се надявам да стане по време на австрийското председателство.
Не съм сигурен, че по тези реформи те ще са толкова настойчиви колкото бяха българите, но ако искат да се доближат до резултатите на Българското председателство, трябва да го направят.


- На последната среща на върха премиерът Борисов не беше доволен от начина, по който лидерите в последния момент трябваше да променят и да договарят документа за миграцията, вместо това да вършат експертите. Това ли ще е новият начин на взимане на решения в Европа?


- В Eвропа няма култура на вземане на решения. Това, което премиерът ви каза по време на Eвропейския съвет в четвъртък и петък миналата седмица, беше, че Съветът на министрите е истинският законодател в Евросъюза и решава кое e подходящо по даден въпрос. На ниво Европейски съвет обаче недостатъчно се съобразяват с направеното, както си мислят, на по-ниско ниво. Аз наистина смятам, че по време на българското председателство съветът на министрите свърши добра работа. Това се вижда в много отношения - директивата за командированите работници, еднакво заплащане за еднаква работа на едно и също място. Това е българско постижение. Аз знам, че беше много трудно за българското правителство, заради региона, в който е България, но е за доброто на българските работници, които се трудят извън страната. Българското председателство беше много ефективно и по отношение на възобновяемите източници на енергия. Има и други големи постижения, например нещо, което не е лесно и за което медиите никога не говорят. 100 срещи между еврокомисия, парламент и съвет - това е рекорд за всички председателства на ЕС. Съжалявам, че на 30 юни Българското председателство трябваше да приключи.


- Отивате в САЩ в края на юли. Какво очаквате от трансанлантическите отношения?


- Силно вярвам в силата на трансатлантическите отношения. Те се градят от Втората световна война. Радвам се, че България влезе в НАТО, защото това беше важна стъпка. Радвам се, че с присъствието си България обогатяваше Европейския съюз, допълваше го с типично български характеристики. Продължавам да съм голям привърженик на силните трансатлантически връзки. Това, което ме натъжава, е, че САЩ създават впечатление, че отстъпват, че се отдалечават от изграденото с много саможертви и от двете страни на Атлантическия океан. Ще пътувам за Вашингтон този месец и ще повторя на президента Тръмп всичко, което казах на срещата на Г-7 в Канада - че ако пресметнем обема на търгуваните стоки и услуги, и прибавим печалбите, които американските мултинационални компании реализират в Европа, ние сме в дефицит. Трябва да кажа, че 70% от чуждите инвестиции в САЩ са с европейски произход. Така че не бива да се срамуваме - имаме добри аргументи. Разбира се, не знам дали той ще се вслуша в тях, не съм и много сигурен, че ще промени стратегията си, която не е в полза нито на САЩ , нито на ЕС.


- Кой ще бъде големият съперник на вашата Европейска народна партия на следващите европейски избори - европейските социалисти или популистките партии?


- Мисля че, не бива да подценяваме опасността от популизма. Популизмът има различни източници - в ляво, в крайната десница, не харесвам нито крайно дясното, нито крайно лявото. Затова мисля, че следващите европейски избори ще са решаващи - или ще дадат мнозинство на проевропейските партии, или на онези, които не са големи привърженици на Европейския съюз. Надявам се, моля се, ще се боря за проевропейско мнозинство. Не съм еврофанатик. Хората понякога мислят, че съм за Европейски съединени щати, не, аз съм за възможно най-тясно сътрудничество в Европа между държавите членки, аз съм за изличаване на разстоянието, което съществува между страните в Централна и Източна и в Западна Европа. То няма смисъл. Ние не се плъзгаме по течението на историята. Ние сътворихме история, когато решихме да приемем България, Румъния и другите страни от региона в ЕС. Нямаме право да разрушаваме това. Носим отговорност пред следващите поколения. Обичам момента, в който подписах договора за присъединяване на България, защото в този ден си казах - сега съединяваме европейската история и европейската география. А България играе централна и важна роля във всичко това. Благодаря, България! Благодаря!


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:02 · 08.07.2018
Тоя като си спомня как се беше напил като талпа и искаше да произнася пиян реч на заключителното заседание на ръководителите на държавите от ЕС, срам ме побира. Юнкер иска да говори от трибуната, а Туск го дърпаше от нея. Накрая Юнкер с все сила се откопчи от Туск и произнесе с заекващ език словото си. Тези в залата изгаряха от притеснение и срам...
Потребител · 16:15 · 05.07.2018
За какво по точно? Писания - благодарности, само с почти точно може да се каже - общи приказки от любезност, а за какво? Кое се промени. Кое стана по-добро. Каква е практическата полза за всички нас тук? Ако така нареченият "роуминг" и намаляването му има значение за "еди коя си баба" в еди кое си село, също такова значение има и "председателството" з същата баба. Та то си беше по ред. Ако Австрия стигне нашето ниво, тогава и председателството има значение. Виз за шепа тунеядци чиновници - ИМА!
Потребител · 13:34 · 04.07.2018
Тоя очилатият като сравнява минималната заплата и социалната пeнсия в нeговата държава и в България, ни има за послeдни отрeпки, но нали e учтив, човeкът и наи-вeчe, нали e лицeмeрeн, излиза с тeзи постоянни потупвания по рамото на нашитe управляващи. ББ сe надява да му отпуснат някоe топло мeстeнцe в ЕС структуритe за в бъдeщe, ама нe e познал, защото там нe взимат хора с образованиe за физкултурници, освeн ако нямат нужда от чистач на плувния басeин на eвропeиския парламeнт.
Потребител · 13:28 · 04.07.2018
А стига с тeзи хвалeбствия и благодарности! Няма ли какво да кажe относно увeличeниeто на пeнсиитe с 2 eвро? Били смe в цeнтъра. В цeнтъра на прeстъпността и мизeрията смe! С тeзи нeпрeкъснати натрапвания за прeдсeдатeлството, за ръководството, за голeмитe постижeния, надминахтe и комунистичeската партия, която 45 години ни водeшe по пътя към свeтлото бъдeщe. Да нe мислитe, чe българският народ ви вярва!? Колкото e вярвал на комуниститe, толкова вярва и на вас. Ами как да нe e така, като виe стe същитe!
Потребител · 11:12 · 04.07.2018
Нормално е да благодари, все пак е учтив и политически вежлив. Виж, от докладите на ЕК съвсем друг дух лъха. Там са безпощадни към грабежите на ГЕРБ и Борисов. Това е истината, само дето няма журналисти, които да ги четат. А, то и да има, няма какво да разберат. Единственото, което ги вълнува е да се качат на правителствения самолет и да се смеят на простотиите на премиера.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент