19:35 ч.

28.06.18

2 мин.

0

0

0

Юнкер: Не се притеснявам от ветото, което Италия заплашва да наложи на споразумението за миграцията

от редактор |

Юнкер: Не се притеснявам от ветото, което Италия заплашва да наложи на споразумението за миграцията

"Трябва да покажем солидарност" - това послание отправи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер преди началото на Европейския съвет по отношение на темата за миграцията. Тя ще бъде обсъдена по-късно на работна вечеря на лидерите на страните-членки на ЕС. Премиерът Бойко Борисов отново заяви, че България няма да подписва споразумение с други страни от Общността за връщане на мигранти, съобщава БНР.


"Не се притеснявам от ветото, което Италия заплашва да наложи върху споразумението за миграцията, а от създалата се ситуация заради Италия", уточни Юнкер.


Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че за попълване на фонда за Африка ще са необходими още 1 млрд. евро, за да бъдат завършени проектите. Междувременно от екипа на френския президент Еманюел Макрон заявиха, че той е готов да сключи сделка с Германия за вторична миграция. Но и към Франция не е отправено още такова предложение.


Говорител на унгарския премиер Виктор Орбан обаче съобщи, че в Будапеща вече е получено предложение от Берлин за такова двустранно споразумение. Орбан е готов да преговоря, въпреки че остава с твърди антиимигрантски виждания. Това пролича и от първото му изявление днес в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов за пореден път заяви, че България няма да приеме обратно мигранти, ако друга страна от ЕС го поиска:


"България не е в тази хипотеза. Не виждам защо ние, след като всички признават, че няма, когато проверяват във вътрешността на Европа, преминали 5 или 6 човека са през цялата година, нелегално преминали и засечени в Европа, ние да подписваме такива споразумения". На въпрос дали такива разговори са водени с него, министър-председателят заяви:


"Към мен не е отправяно, но ако бъде отправено, ще отговоря по начина, по който казах тук, и мисля, че съм абсолютно прав". Борисов призова днес лидерите на ЕС да се намери консенсус и единно решение по темата с мигрантите в речта си на Европейския съвет в Брюксел. Той изброи предложенията на страната ни за затваряне на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция. „Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи", каза премиерът. Той подчерта, че Българското председателство на ЕС положило сериозни усилия по темата с миграцията. Като един от успехите в тази сфера той открои срещата на лидерите на ЕС и Турция във Варна, където беше договорено продължаване на споразумението с Анкара.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент