Юнкер: Берлин с централна роля в ЕС след Brexit

Юнкер: Берлин с централна роля в ЕС след Brexit | StandartNews.com

Берлин ще играе централна роля в ЕС след Brexit. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за в. "Билд", цитирано от Франс прес. Той е на мнение, че Германия ще продължи да играе централна, дори ще има по-важна роля в съюза.

Ангела Меркел е поканила в понеделник в Берлин френския президент Франсоа Оланд, италианския премиер Матео Ренци и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Днес пък е предвидена среща на външните министри от шестте страни основателки на ЕС в Берлин, припомня агенцията.

ЕС със сигурност не е съвършен, но е най-доброто, с което разполагаме, за да съберем страните от Европа на една и съща маса, за да постигнем компромис с цел хората да живеят в мир, свободни и в благополучие. Великобритания ще ни липсва на тази семейна маса, коментира Юнкер.

"Когато човек от понеделник до събота кълне Европа, е трудно в неделя да мине за убеден европеец", продължи той и изтъкна, че Брюксел не носи никаква отговорност за резултатите от референдума, поискан от Дейвид Камерън, а не от Европейския парламент, Комисията или Европейския съвет.

На следващата извънредна среща на лидерите от ЕС в сряда и четвъртък "трябва да обмислим как най-добре да се заемем с притесненията на хората и да се противопоставим на популистките движения по решителен и единен начин", заяви Юнкер.

Председателят на ЕК не изключва хипотезата за нови референдуми и в други страни от ЕС, понеже по думите му "популистите обикновено не пропускат случай да вдигнат голям шум за своите антиевропейски идеи". Ефектът от британския референдум би могъл бързо да опровергае тази пропаганда. Вероятно той бързо ще докаже, че Великобритания е била по-добре в ЕС - икономически, социално и външнополитически, смята той.

От британския еврокомисар Джонатан Хил зависи дали ще остане на поста си след вота за излизане на Великобритания от ЕС, казва още той в интервюто. "Това е преди всичко лично решение за лорд Хил, когото аз уважавам много като опитен политик", коментира още Юнкер.

73-мата британски членове на Европейския парламент също може да го напуснат преди изтичането на текущите им мандати през 2019 г., смята председателят на Европейската комисия.

"Мнозина членове на британската Партия за независимост прекарваха времето си в ЕП, работейки против институцията, към която принадлежаха. След като нямаха търпение Великобритания да напусне ЕС, предполагам, че няма да останат повече от необходимото", казва Юнкер. И уточнява, че ситуацията е различна за приблизително 1000-та британци, работещи като еврочиновници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай