Юнкер: България е пример за Западните Балкани /ОБНОВЕНА/

Юнкер: България е пример за Западните Балкани /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Конфликтите на Западзните Балкани трябва да бъдат уредени преди тяхното присъединяване в ЕС, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, като припомни още веднъж, че тяхното приобщаване няма да стане в рамките на неговия мандат.

„България е вдъхновение за страните от Западните Балкани и може да бъде цитирана като пример за успех". Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в речта си пред евродепутатите. Сесията на Европейския парламент в сряда е първата от началото на българското европредседателство. На нея министър-председателят Бойко Борисов представи приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Юнкер за пореден път приветства решението на българските власти да определят като приоритет на председателството именно развитието на Западните Балкани. Председателят на ЕК подчерта, че страната ни – заради нейното географско положение, култура и език, е предопределена да изгражда мостове между своя регион и останалите европейски държави.

Юнкер каза, че има отлични предпоставки за присъединяване на България към Еврозоната. Останалите страни от Балканите, които се стремят към влизане в редиците на ЕС, пък трябвало да осъзнаят, че това не е даденост, а плод на много усилия. Юнкер съобщи още, че ще направи обиколка на Западните Балкани в края на февруари и началото на март, за да се запознае на място с очакванията на отделните държави. В кръга на шегата Юнкер заяви: „Хубавото на българското европредседателство е, че мога да виждам моя приятел Бойко по-често от обикновено".

„Бойко Борисов е доказал, че е европейски демократ, проявява воля и действа убедително", каза още председателят на ЕК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай