Военноморската база на НАТО до град Суда на остров Крит

Военноморската база на НАТО до град Суда на остров Крит  | StandartNews.com

Ципрас остави с отговор на въпроса за американската военна база в Крит 

" Военноморската база на НАТО до град Суда на остров Крит, както всички знаем, има специално геостратегическо значение, което ние използваме заедно."  заяви Ципрас в пресконференция.

Ципрас каза още, че Гърция има за основна цел да се повиши ролята и в региона.

"Гърция играе ролята на надежден съюзник на САЩ, докато в същото време, тя има уникална функция- може да се говори с арабския свят, с други източноевропейски страни, Гърция не е само член на НАТО, тя е полезен съюзник и Съединените щати." каза Ципрас.

Според него Гърция е стълб на стабилност в нестабилен регион. Той нарече Израел и Египет, както и Кипър, с които Гърция укрепва отношенията си, като най-важните съюзници в региона за установяване на мир и укрепване на сигурността.

Военната база в Суда играе стратегическа роля за Съединените щати в Средиземноморието. Корабите, за разлика от повечето други бази, могат да приемат самолетоносачи.

Сега споразумението относно използването на базата се урежда ежегодно. САЩ биха искали да удължат споразумението за пет години. В отговор Гърция поиска инвестиции и военна помощ.

Освен това САЩ биха искали да получат втората база в Гърция. Съединените щати биха искали да разполагат безпилотни летателни апарати за операции в Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай