Вицепремиерът Захариева ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел

Вицепремиерът Захариева ще участва в срещата на върха на НАТО в Брюксел | StandartNews.com

Външният министър Екатерина Захариева ще участва в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. Срещата ще се проведе на днес и утре в Брюксел. Това е първата Среща на върха на НАТО след преместването на националните делегации в новата главна квартира на НАТО в Брюксел.
По време на срещата съюзниците ще очертаят бъдещите насоки относно адаптацията на НАТО към актуалната среда за сигурност, ще обсъдят политиката на „Отворени врати", утвърждаването на стабилност отвъд границите на Алианса и по-нататъшния принос в противодействието на тероризма. Министър Захариева ще участва в работна вечеря на външните министри, основната тема на която ще бъде сигурността в страните от Близкия изток и Северна Африка.
Предвижда се съвместно заседание с участието на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия, както и на страните-партньори Швеция и Финландия, на което ще бъдат обсъдени актуалните предизвикателства пред евроатлантическата сигурност. В рамките на заседанието ще бъде отчетен напредъкът в изпълнението на мерките за сътрудничеството между НАТО и ЕС, в контекста на подписването на нова съвместна декларация между двете организации.
Очаква се съюзниците да отправят покана до правителството в Скопие за започване на преговори за присъединяване към Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай