Ван дер Белен: Ще чуя страха и гнева на хората

Ван дер Белен: Ще чуя страха и гнева на хората  | StandartNews.com

Новият президент на Австрия Александър Ван дер Белен заяви, че ще чуе "страха и гнева" на хората. Думите му идват, след като неговият крайнодесен опонент - Норбърт Хофер остана на едва 31 хиляди гласа от победата.

Ван дер Белен обяви и че възнамерява незабавно да прекрати членството си в партия "Зелени".

"Аз, разбира се, ще съм надпартиен президент на всички австрийци, на всички хора в тази страна. За целта е необходимо незабавно да прекратя членството си в партията", каза той и добави, че иска да спечели доверието на избирателите, които гласуваха за опонента му на втория тур крайнодесния Норберт Хофер.

"Много се говори за разцеплението в австрийското общество. Аз не искам да драматизирам, още повече, че това разцепление не е от вчера, а много по-отдавна, просто не го бяхме забелязали. На това разцепление може да се гледа и като знак, че ние сме две страни на една монета и всяка от тези страни е толкова значима, колкото и другата", каза Ван дер Белен.

Той благодари на избирателите си, както и на опонента си Хофер, който по думите на Ван дер Белен "въпреки всички разногласия по същество проведе добра кампания".

В същото време голяма част от европейските лидери си отдъхнаха след избора на Ван дер Белен. Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че цяла Европа може да диша по-свободно.

Френският премиер Мануел Валс изрази "облекчението си" от това да види, че австрийците са отхвърлили "популизма и екстремизма".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай