В Гърция конфискуват заплати и пенсии заради дългове

В Гърция конфискуват заплати и пенсии заради дългове | StandartNews.com

Данъчните в Гърция се опитват с принудителни мерки да спрат вълната от неплатени дългове на граждани към държавата.

Данните показват, че дневно властите в южната ни съседка извършват по 900 конфискации на заплати, пенсии, наеми и банкови сметки с цел да напълнят хазната. Вестник "Катимерини" пише, че от началото на годината са били предприети такива мерки спрямо 112 058 данъкоплатци. За първите 6 месеца просрочените задължения са скочили до 5,47 млрд. евро.

Явлението се оценява като тревожно, тъй като още не са стартирали завишените данъчни задължения на гражданите за тази година, договорени от правителството с международните кредитори на страната.

В. "Прото тема" сравнява с "ураган" извършваните ежедневно конфискации. Според изданието само за 21 работни дни на месец юни държавата е извършила над 20 хиляди конфискации. Принудителни мерки се очаква да бъдат взети спрямо над милион и половина данъкоплатци в Гърция.

В. "Та неа" цитира изследване, което показва, че един на всеки трима гърци не е платил първата вноска от данъка върху доходите. Изданията алармират още, че с увеличаване на конфискациите растели скоростно и просрочените задължения. Властите обаче се оплакват, че много често при извършване на конфискации попадат на празни банкови сметки, тъй като парите в тях са били изтеглени от страх да не бъдат иззети.

Гръцката държава губи годишно по 16 милиарда евро от неплатени данъци, показа изследване на компанията "Дианеосис", проведено в средата на март. "Прекомерното данъчно облагане на бизнеса и гражданите през последните няколко години доведе до затворен кръг: укриването на данъци е във възход, те се повишават, а приходите намаляват", се казва в проучването. Като основни причини за неплащането на налози се посочват неефективното функциониране на системата за събиране им, прекомерно високите данъци, многото закони и наредби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай