В ЕС се пръкна Балканска група

Фото Канал 3

В ЕС се пръкна Балканска група | StandartNews.com

Вече е налице Балканска група в Европейския съюз, констатира председателят на Народното събрание Димитър Главчев след разговора си с шефа на гръцкия парламент Николаос Вуцис предвид и четворната премиерска среща във Варна преди месец.

"Установихме, че благодарение на срещите напоследък на премиерите на двете страни с участието и на румънския министър-председател, всъщност се слага началото на една Балканска група в рамките на Европейския съюз", отбеляза Главчев. Тези три страни заедно се евентуалните бъдещи членки от Западните Балкани, което е и приоритет на българското председателство, ще формират ядрото на тази Балканска група, смята шефът на нашия парламент.

"Със задоволство отбелязахме великолепните отношения между двете държави, открихме общи проблеми, които изискват общи решения", каза още Главчев. И даде пример - твърдата позиция на България и Гърция да не допуснем Европа на две скорости и всички изисквания и регламенти да се прилагат еднакво за всички страни-членки.

Вуцис е начело на парламентарна делегация на посещение в българския парламент и отправи приветствие към депутатите в пленарната зала, в което им обеща, че Гърция ще бъде рамо до рамо до България в европредседателството с приоритет европейската перспектива на Западните Балкани.

Българката Костадинка Кунева, която стана гръцки евродепутат от СИРИЗА, също е в състава на делегацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай