18:30 ч.

29.07.18

4 мин.

0

3

0

Умният град Виена най-добър за живеене

от Любомир МИХАЙЛОВ |

Умният град Виена най-добър за живеене

За девета поредна година австрийската столица е номер 1, според "Мърсър"Виена остава град номер 1 в света, който предлага най-доброто качество на живот. Това показва изследване на американската консултантската фирма Мърсър за 2018 г. Австрийската столица за девета поредна година е начело на класацията, в която са подредени 231 града. Заслужила е признанието заради сигурността, която предоставя на жителите си, но също и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието си на културни и ваканционни структури. Наричат австрийската столица "умен град", защото там се въвеждат технологични иновации, които правят живота на виенчани и на милионите туристи по-комфортен и по-забавен.


Автобус без шофьор вози пътници


В австрийската столица за първи път автобус без шофьор бе тестван в реални условия – с пътници, движещ се по улиците на новия квартал Асперн. Роботизираният автобус пропътува разстояние от половин километър до станцията на метрото "Зеещад" и обратно, като на борда се намираше и задължителният за такива пътувания оператор. За първи път в Австрия при това пътуване беше осъществена успешна "комуникация" между автономните автобуси и светофарите по пътя им. Тестът беше очакван с изключително нетърпение както от администрацията на Виена, така и производителя.
Пилотният проект получи финансова подкрепа и от страна на федералното министерство на транспорта. Той се разработва съвместно от общинското предприятие за транспорт "Винер линиен" и редица научни институти и фирми. Безпилотните автобуси са експериментална форма на транспорт, която може да промени изцяло движението в големите градове.
Модерното возило може да превозва 11 пътници и е с електрическо задвижване. Автобусът не причинява замърсяване на въздуха, а освен това е бърз и много практичен.
Теоретичната фаза на проекта стартира през лятото на 2017 г., а в началото на 2018 г. автобусът на френския производител NAVYA пристигна във Виена. През тази есен тестовата фаза ще продължи с два автономни автобуса с оператори на борда, които ще имат право да качват и пътници. Трасето около метростанция "Зеещад" ще е дълго около два километъра. Автобусите са с 11 места, едно от които е запазено за оператора. В превозните средства не могат да пътуват правостоящи.
Дали новата транспортна система на Виена ще има успехи, предстои да видим. Със сигурност обаче тя ще промени много неща. Властите в австрийската столица се надяват експерименталната кола да бъде в помощ на съществуващия в момента обществен транспорт.
Инвестицията за проекта е 1,5 млн. евро. Автобусът е дълъг 4.75 метра и висок 2,65 метра. Разрешената му максимална скорост е 20 км/ч. С едно зареждане бусът може да работи минимум 9 часа.


Сметището Раутенвег
- атракция за децата


Не навсякъде по света сметищата са приятно място за разходки. Но във Виена депото "Раутенвег" е превърнато от общината в атрактивна дестинация. И тази година, в рамките на програмата "Ваканция и игри във Виена", децата на възраст между 6 и 10 години могат да прекарат един интересен и изпълнен със забавления ден там. От 24 юли до 3 август служителите на общинския отдел "Управление на отпадъците" са подготвили разнообразна програма за малките посетители. Докато се возят с открито влакче из територията на сметището, те ще научат по забавен начин интересни факти за историята на сметоизвозването и сортирането на отпадъци във Виена, ще разберат как и кога от стара хартия се произвежда нова и много други любопитни подробности, които даже родителите им не знаят.
Голяма част от територията на депото "Раутенвег" е озеленена и е превърната в истински дом за различни видове животни и птици. Децата ще видят редките планински кози от Пинцгау и патетата, които живеят там, а след това ги очаква нещо, за което си мечтаят почти всички малки момченца – разходка из сметището с истински боклукчийски камион. Естествено, и момиченцата могат да се повозят на него. А накрая всички заедно ще поиграят на голф, но не с топки, а с изхвърлени предмети на боклука, например с някой гумен ботуш или стара гума. Целта е с тях да улучат някоя кофа за боклук например, но така че предметите да останат върху кофата.
Ареалът на депото обхваща площ от 600 декара и се използва като сметище от 1966 г. В неговата яма могат да се поместят 14 милиона кубически метра боклук, но от 2009 г. тук се приемат единствено пепел и шлака от виенските заводи за изгаряне на отпадъци. Битовите отпадъци не се извозват в депа, а се обработват термично. Освен това тук работи инсталация за рециклиране на едрия пясък, с който се обработват улиците през зимата, където напролет се докарва събраният в града пясък, пресява се, измива се и се подготвя за използване през следващата зима.


/със съдействието на Бюро за международни връзки на Община Виена в София
eurocommpr/


Снимки: WienerLinien


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:39 · 30.07.2018
Простак ! Не може да пише грамотно !
Потребител · 21:20 · 29.07.2018
Лъжи. Моксва e наид добрe.
Shopeto · 07:42 · 30.07.2018
@Потребител Да, така е. Затова хората по цял свят си мечтаят да се заселят в Москва или ако там не може, то поне на Крим, дето е толкова готино.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент