Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка, заяви Макрон

Ударите срещу Сирия бяха успешни от военна гледна точка, заяви Макрон | StandartNews.com

Френският президент Еманюел Макрон каза, че ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка, предаде Франс прес.

"Извършихме успешно операцията от военна гледна точка", каза Макрон в телевизионно интервю. Той добави, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "бе намеса на международната общност", посочва АФП и отбелязва, че тя бе извън рамките на ООН.

По думите на Макрон, цитирани от ДПА, участвалите в ударите страни са имали "пълна международна легитимност". "Три страни членки на Съвета за сигурност на ООН предприеха действията", подчерта френският президент в интервю за телевизия Бе Еф Ем, радио Монте Карло и интернет сайта Медиапар.

Франция не е обявила война на режима на Башар Асад, продължи френският президент и изтъкна, че Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни. Той е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

За постигането на трайно политическо решение на сирийския конфликт "трябва да водим диалог с Русия, Турция и Иран", изтъкна френският президент.

Макрон потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.

Междувременно американският президент Доналд Тръмп писмено информира Конгреса за решението си да заповяда американски ракетни удари срещу Сирия, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

По силата на Резолюцията за военните пълномощия президентът е длъжен да уведоми Конгреса в рамките на 48 часа за подобни действия.

В писмо, изпратено вчера до лидерите на Конгреса, Тръмп заявява, че е разпоредил провеждането на тази военна акция в отговор на продължаващото използване на химическо оръжие от сирийското правителство, включително ужасяващата атака от 7 април в град Дума, довела до гибелта на много мирни жители.

Президентът посочва също, че е действал в съответствие с конституционните си пълномощия, в интерес на националната сигурност и външната политика на САЩ, с цел "насърчаване на стабилността в региона, възпиране на използването и разпространението на химически оръжия и предотвратяване на влошаване на настоящата хуманитарна катастрофа в региона".

Проруският президент на Чехия Милош Земан от своя страна осъди въздушните удари на съюзниците в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

В радиоинтервю Земан каза, че военна акция срещу която и да е държава може да бъде извършена само след одобрение от Съвета за сигурност на ООН. Единственото изключение могат да бъдат атаките срещу ислямистки бойци, добави чешкият президент.

По думите на Земан въздушните удари били грешка, защото били нанесени в момент, когато бежанците се завръщали в опустошената от войната страна.

Президентът също така разкритикува положителната реакция на премиера Андрей Бабиш за въздушните удари. В събота Бабиш заяви, че те били "неизбежни", защото режимът на сирийския президент Башар Асад използва химически оръжия за нападения срещу цивилни. След като се срещна със Земан вчера, Бабиш заяви, че ударите не решават нищо, припомня агенцията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай