Турция получила само 790 млн. от ЕС

Турция получила само 790 млн. от ЕС | StandartNews.com

Турция е получила само 790 млн. евро от обещаните от Европейския съюз 3 млрд. в рамките на споразумението за ограничаване на мигрантския поток към европейските страни. Това заяви говорителят на турския президент Ибрахим Калън, цитиран от БГНЕС.

По време на пресконференция той заяви, че отношенията между Анкара и Брюксел, които са обтегнати заради конфликта по време на кампанията преди турския референдум за конституционни изменения, биха могли да се нормализират, но само ако ЕС изпълни ангажиментите си по договора.

Турските власти неведнъж са обвинявали Брюксел, че не изпълнява обещанията си в рамките на споразумението. Подобни нападки от страна на Анкара имаше и след като ЕС отказа да премахне визите за турски граждани в определения срок, заради отказ на Турция да изпълни реформи в законодателството си.

Досега от Анкара идват противоречиви данни за това колко точно са парите, предоставени от ЕС. През март премиерът Бинали Йълдъръм заяви, че са изплатени 1 млрд. евро. Същият месец турският държавен глава Реджеп Ердоган пък посочи, че сумата е 750 млн. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай