Терор срещу деца! (ОБЗОР)

Камикадзе взриви концерт в Манчестър, 22-ма загинали

Терор срещу деца! (ОБЗОР) | StandartNews.com

Терор срещу деца и тийнейджъри шокира света. Самоубиец се взриви в концертна зала в британския град Манчестър, където гастролира американската поп звезда Ариана Гранде.

При атаката загинаха 22-ма души (сред тях е и нападателят), а ранените са 59. Те са предимно деца и младежи, защото певицата е тийнидол.

Атентаторът се е взривил няколко минути след като Ариана Гранде слиза от сцената на пълната с 18 000 души зала "Манчестър Арена". Часове след взрива късно във вторник отговорност за кървавата атака пое "Ислямска държава". Полицията разкри, че камикадзето е 22-годишният британец от либийски произход Салман Абеди. Най-вероятно той е носел пояс с взрив, който е задействан на един от изходите на залата. Жертвите и пострадалите получили рани като от шрапнели заради натъпканата с гвоздеи самоделка.

Камикадзето е 22-годишният Салман Абеди, обяви полицията

Британец от либийски произход е извършил самоубийствения атентат по време на концерта на американската попзвезда Ариана Гранде в зала "Манчестър Арена", обявиха местните власти. При атаката загинаха 22-ма души (сред тях е и нападателят), предимно деца и младежи, ранените са 59. Няма данни за пострадали българи, съобщи посланикът ни във Великобритания Константин Димитров и добави, че при нужда посолството има готовност веднага да реагира. Полицията идентифицира камикадзето като Салман Рамадан Абеди на 22 г. Твърди се, че пристигнал в Манчестър с влак от Лондон. Повече подробности за него ще бъдат обявени днес.

След извънредно заседание на правителството британският премиер Тереза Мей каза, че още не е ясно дали става дума за единична атака или по-сериозна организация. "Знаем, че терорист, действащ сам, е задействал взривно устройство на един от изходите на залата. Той е избрал целенасочено мястото и часа, за да причини максимален брой жертви, след които много деца и юноши", заяви Мей. Полицията е извършила серия арести във връзка с атаката - в Южен Манчестър, Чорлтън и Аштън, сред задържаните е и 23-годишен мъж.

Атентаторът самоубиец се взриви няколко минути, след като Ариана Гранде слезе от сцената. Часове по-късно отговорност за кървавата атака пое екстремистката групировка "Ислямска държава", но британската полиция обяви, че проверява съпричасността на джихадистите. "Манчестър Арена" е втората най-голямата покрита зала в ЕС с максимален капацитет 21 000 души. По непотвърдени данни на концерта са присъствали близо 18 000. Взривът стана на един от изходите на залата около 22,33 местно време, докато хората си тръгваха. Жертвите и пострадалите получили рани като от шрапнели. "На този етап смятаме, че нападението е дело на един човек. Носел е самоделно взривно устройство, което детонирал, причинявайки това зверство", съобщи началникът на полицията в града Иън Хопкинс. Бомбата наподобявала тази при атентата в метрото в Санкт Петербург в началото на миналия месец - била подсилена с метални пирони, за да има по-голям ефект, обявиха още източници от полицията. "Излизахме от залата и вече бяхме на прага на изхода, когато се чу огромна експлозия. Всички започнаха да крещят, да плачат. Бягахме по стълбите и просто се опитвахме да се измъкнем от района", разказаха две момичета, присъствали на мястото на атаката. Пред Би Би Си очевидецът Ашли Холи, който е бил на концерта със съпругата си и дъщеря си, каза: "Експлозията ме хвърли от едните врати на залата до другите – на 30 фута разстояние".


Няколко часа след атентата полицията в Манчестър извърши контролиран взрив на съмнителен пакет в центъра. Оказа се, че в сака имало дрехи. Вчера по обед бе евакуиран търговски комплекс в града, след слухове за гръм или гърмежи. Някои хора бягаха панически. После стана ясно, че полицията е задържала мъж, но арестът нямал общо с атаката онази вечер.

В. "Дейли Телеграф" съобщи, че Абеди е второто най-младо от четирите деца в семейството на либийци, избягали от режима на Моамар Кадафи. Родителите му имигрирали първо в Лондон, а преди 10 г. се преместили в района Фолоуфийлд в Южен Манчестър. Салман имал двама братя и сестра, която сега била на 18 г. Абеди израснал в района Уоли Рейндж, на няколко метра от местната девическа гимназия, която се прочу през 2015 г. Тогава ученичките Зара и Салма Халане, избягала в Сирия, за да се присъединят към "Ислямска държава". По непотвърдени данни, родителите на Абеди и сестра му се върнали наскоро в Либия, посочва вестникът.

Огромни опашки за кръводаряване

Километрични опашки пред центровете за даряване на кръв се извиха в Манчестър, съобщи Би Би Си. Стотици хора се организираха в социалните мрежи да помогнат на пострадалите в атентата. Наложи се властите да отпращат желаещите. От кралската служба "Кръв и донорство" обявиха: "Имаме достатъчно запаси. Пазете кръвта си".

Няколко благотворителни организации пък стартираха кампании за набиране на средства за пострадалите. От в. "Манчестър Ивнинг Нюз" създадоха фонд на интернет страницата си "Просто дай" и обявиха, че целта им е 50,000 паунда. До вчера следобед бяха събрани 276,567 паунда от 8804 дарители, като голяма част от парите са дали присъствали на концерта. Специално за погребението на първата идентифицирана жертва Джорджина Каландър бяха дарени 3046 паунда.
Това беше най-кървавата екстремистка атака на Острова от 2005 г, когато четирима атентатори-самоубийци, детонираха бомби в лондонското метро и в автобус и убиха 52-ма.

Певицата отмени турнето

Американската певица Ариана Гранде ще преустанови турнето си след атентата в края на нейния концерт в Манчестър, стана ясно вчера. Малко след трагедията звездата написа в профила си в Туитър: "Съкрушена. От дълбините на сърцето си - съжалявам. Безмълвна съм". Турът на Гранде предвиждаше още концерти в Лондон, Белгия, Полша, Германия, Швейцария и Франция. Близки до попзвездата заявиха, че тя изпаднала в истерия след атентата и все още е неутешима.

8-годишна е сред жертвите

Осемгодишно момиченце е сред жертвите на атентата, съобщиха британските меди. Сафи Роуз Русос била на концерта на Ариана Гранде със своята майка Лиза и по-голямата си сестра Ашли, които са настанени в болница с рани от шрапнел. Сафи загинала на място. "Тя бе прекрасно момиче във всеки аспект на думата. Беше обичана от всички и любезността й ще бъде запомнена. Тя беше много тихо дете. Новината за смъртта й дойде като огромен шок", сподели директорът на училището й в Ланкашър, цитиран от Би Би Си.

Преди това властите потвърдиха, че 18-годишната Джорджина Каландър - студент по медицина, също е сред загиналите. Ден преди концерта тя написала в Туитър профила на Гранде: „Толкова се вълнувам, че ще те видя утре". Близките й я описват като суперфен на американската певица. Преди две години Джорджина се запознала с изпълнителката и дори се снимала с нея. Тийнейджърката издъхнала от раните си в болница, като през цялото време майка й била до нея. Съболезнования за смъртта на момичето изразиха нейни близки и приятели, както и университета, където учила. Тази сутрин приятелката на мъртвата девойка написала в „Туитър": "Почивай в мир, Джина. Обичам те невероятно много. Много съм щастлива, че се срещнахме и че съм те познавала". Трета жертва на атаката е 26-годишният Джон Аткинсън.

59 души са ранени, повечето от тях са деца и тийнейджъри. Много са и в неизвестност. Паникьосани родители не спряха да публикуват снимки на изчезналите си деца си в социалните мрежи, опитвайки се да намерят информация за тях. Лицата на много млади хора се появяват в Туитър под хаштага #missinginManchester.

Жителите на Манчестър са солидарни към инцидента. Много от тях приютиха хора, които живеят далеч и не мога да се приберат. Хотелите също отвориха врати и настаняват безплатно. 48-годишна жена спасява 50 деца като ги отвежда в близък хотел. Пола Робинсън е със съпруга си, когато чува взрив и викове и се затичва към експлозията. След като отвежда децата в хотела, "ангелът на Манчестър" пуска съобщение в Туитър и Фейсбук, с надеждата да го видят родители и близки на тийнейджърите. Таксиджии извозваха цяла нощ безплатно ранени. Кметът на град Ливърпул - Стив Родъръм, дори благодари лично на един от тях, който кара близо 50 км., за да стигне до Манчестър. Там зарязва колата си и тръгва пеша, за да открие двете му дъщери и двете му племеннички, които били на концерта.

В памет на жертвите кралица Елизабет II, която изрази съболезнования на семействата, и други знатни особи запазиха едноминутно мълчание по време на градинско парти в Бъкингамския дворец.

Съпругата и дъщерите на Гуардиола оцеляха в ада

Съпругата на мениджъра на футболния "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола - Кристина Сера и двете им дъщери Валентина и Мария, са присъствали на злополучния концерт в града онази вечер, съобщи испанският в. "Ел Мундо Депортиво". Семейството на Гуардиола не е пострадало, но всички са в силен шок от случилото се. Само синът му Мариус не е бил на концерта. Самият Пеп, който е заклет музикален фен и лондонската група Coldplay е сред любимите му, написа в "Туитър", че искрено съжалява за трагедията и изказва съболезнования на семействата на жертвите. "В шок съм. Не мога да повярвам в това, което стана. Моите най-дълбоки съболезнования на семействата и приятелите на пострадалите".

Каталунската ТV3 пък съобщи, че на концерта са присъствали също така играчи от "Ман Сити" и техни близки, никой от тях не е пострадал.

Очевидци: Мерките за сигурност бяха нулеви

Мерките за сигурност в зала "Манчестър Арена" били нулеви, разкриха очевидци. "На входовете имаше само разпоредители, които гледаха билетите. По свое усмотрение правеха и проверка на багажа. Просто им отваряха леко чантите и минаваха", каза в телефонно интервю за РИА "Новости" от Острова Александър Панкратов. "Нещата се правеха много набързо, за да не задържат хората", продължи той и разкри, че не е имало метални детектори или други уреди за проверка. Един от входовете бил близо до жп гара и оттам минали най-много хора. "Имаше доста тийнейджъри без родители, защото такива се изискват само за децата до 14 г. Преди концерта никой не обяви какво трябва да се прави в случай на евакуация", добави руснакът.
Чехкиня, която също била на концерта, потвърди думите му. "Почти нямаше проверки. Интересуваше ги само дали носим бутилки вода. Рядко проверяваха чантите, не поглеждаха", обясни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай