ТЕМА ОТ ДЕНЯ. Караниколов: Бизнес климатът се подобрява

ТЕМА ОТ ДЕНЯ. Караниколов: Бизнес климатът се подобрява | StandartNews.com

Бизнес климатът у нас се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7% спрямо февруари 2018 г. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на икономически форум под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов.

Все повече компании, чуждестранни и български, разширяват предприятията и производствата си в България, посочи Караниколов. Стабилното икономическо развитие и позитивната динамика в основните макроикономически показатели е основният фактор за забележителните успехи и на пазара на труда, смята той. Това доведе до понижение на безработицата и повишаване производителността на труда, която по данни на Евростат е нараснала с 1.7% през 2017 г., отчете Караниколов.

Голяма част от новите работни места са в сектори с висока добавена стойност, допълни той. Цифровата трансформация или т.нар. Индустрия 4.0 ще доведе до създаване на по-високопродуктивни работни места и по-добър стандарт, обясни министърът. За да извлечем максимална полза от цифровата трансформация са необходими значителни инвестиции за преквалификация на работната сила в специалности, които генерират висока добавена стойност, завърши Емил Караниколов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай