21:15 ч.

11.05.18

4 мин.

0

2

0

Старите коли от ГДР стават все по-популярни и по-скъпи

от редактор |

Старите коли от ГДР стават все по-популярни и по-скъпи

Цената на добре реновиран Трабант не пада под 10 000 долара


Няколко десетилетия след падането на Берлинската стена любителите на автомобили не гледат вече на колите от Източна Германия с пренебрежение, пише ДПА.


Някога шофьорите от бившата комунистическа страна имаха огромно желание да сменят старите си автомобили с по-модерни западногермански и други европейски возила. Много източноевропейски коли бяха предадени за скрап или оставени да изгният. Боботещият Трабант (Trabant) обаче, който оттогава се превърна в един от


най-трайните символи на бившата Източна Германия


вече не е евтин, тъй като вълна от носталгия по автомобилите от комунистическата ера заля Германия. Същото се отнася и за класическия Вартбург (Wartburg), който също поскъпна, както и Мелкус (Melkus) - копието на Ferrari и единствената спортна кола, произвеждана в Източна Германия.


Марко Холстер оплаква деня, в който позволил да му се изплъзне първокласен екземпляр на автомобилната носталгия от Германската демократична република (ГДР). 46-годишният жител на Шверин тъкмо започнал обучението си като автомобилен механик, когато се случило обединението между двете Германия. Предложили му един от масленозелените, открити трабанти, използвани от армията за патрулиране по опасната за живота границата, разделяща двете Германии. Продавачът искал само 50 германски марки или около 30 долара по сегашния курс. Холтер и колегите му отказали да купуват и все още


съжаляват за пропусната възможност


Този модел сега струва най-малко 4000 долара, без значение в какво състояние е, а добре ремонтираните се продават за над 10 000. Дори скромните лекотоварни автомобили като ванът Баркас Бе 1000 (Barkas B 1000) и микробусите имат много почитатели, а интересът към още по-редките модели и прототипи е голям.


Клубове на феновете на Трабант се появиха из цяла Германия, макар че най-много почитатели на марката има в източните провинции, където трабанти в добра форма все още се използват всекидневно. Все пак около 2,8 милиона бройки от тази марка бяха произведени преди 1990 г. и някога този автомобил бе най-популярният по пътищата на бивша Източна Германия. Международната среща на феновете на трабант в източния германски град Анклам през май е най-голямото по рода си и ще се проведе за 24-ти път. Собственицитете на Вартбург пък се насочват към град Айзенах от 3 до 6 август, където се провежда голямо събиране на автомобилни фенове недалеч от някогашния завод на Wartburg в града. Мотото на събитието е "30 години Вартбург 1.3" - в чест на последния модел, слязъл от поточната линия. Произвеждан е само три години - от 1988 до 1991. Същевременно в град Пютниц през юли се провежда международна среща на източния блок, на която феновете могат да намерят


части за всичко - от трактори до мотоциклети


Тридневният панаир на Трабанта през август в Цвикау е друго задължително събитие за ентусиастите, особено като се има предвид, че автомобилът е бил сглобяван тук от Заксенринг (VEB Sachsenring).


Експертите казват, че напоследък покупката на коли от източния блок става все по-трудна, тъй като собствениците им са наясно с това, че автомобилите са редки и цената им се качва. Холтер отбелязва, че хубави екземпляри от бившата Източна Германия често се появяват за продажба на срещите на феновете, където цените са сравнително по-умерени. Събитията са също така добра платформа за продажби. "Ако предложите колата си на някоя от тези срещи, най-вероятно ще я продадете до края на деня," казва механикът от Шверин. Цените се качват бързо и един реновиран Трабант 601 е малко вероятно да бъде продаден за под 5000 долара, обяснява Холтер, който кара един от някога най-често срещаните трабанти. Първите коли Трабант 601 се появяват през 1963 година. Десетилетия наред трабантчетата са сред не особено любимите коли, но около 2010 година


цените започват да се качват


казва Мариус Бруне от организация Classic Data, която следи цените. "Изведнъж трабантът стана култов автомобил", посочва той.


Въпреки възрастта на колите все още има много резервни части за автомобилите от източния блок. Някогашните търговци бяха свикнали да се запасяват с резервни части в страна, където за всичко имаше недостиг и почти нищо не се хвърляше. В някои случаи производството на части даже се поднови. Една от най-скъпите коли от някогашната Източна Германия е Купе Ер Ес 1000 (Coupe RS 1000) на Мелкус (произвеждана от 1969 до 1972 година), която е със 70 конски сили. За този рядък автомобил не очаквайте да платите под 80 000 долара. Цените на "закръгления" Вартбург (Wartburg 312/1) също скочиха през последните години и сега моделът може да се купи за около 13 000 долара.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Shopeto · 21:03 · 12.05.2018
Редакторите редактират текста на журналистите - толкова по въпроса за това кой колко е умен.
Потребител · 01:51 · 12.05.2018
хахаха смeхории на тъп рeдактор
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент