08:50 ч.

18.08.18

1 мин.

0

0

0

Стандарт енд Пуърс и Мудис понижиха кредитния рейтинг на Турция

от редактори |

Стандарт енд Пуърс и Мудис понижиха кредитния рейтинг на Турция

Снимка: Асошиейтед прес


Агенцията "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище В+ (с латинска буква) и предрече, че отслабването на лирата ще направи така, че икономиката да се свие догодина, предаде ДПА.


"Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки", посочва рейтинговата агенция.


"Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента", заявява тя. Рейтинговата агенция добавя, че разглежда политиката за реакция на турското правителство като "ограничена".


Междувременно другият водещ оценител - "Мудис" - понижи кредитния рейтинг на Турция до равнище Ba3 (с латински букви) и заяви, че условията там може да подхранят инфлация, предаде ДПА.


"Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика", посочва рейтинговата агенция.


"Мудис" изтъква безпокойства за независимостта на турската централна банка - която не повиши лихвените проценти - и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове. Условията "вероятно ще подхранят още повече инфлацията" и има увеличаващ се риск за платежния баланс.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент