Спецчастите в Кьолн смазаха похитител точно преди да подпали заложничка

Спецчастите в Кьолн смазаха похитител точно преди да подпали заложничка | StandartNews.com

Немските спецчасти щурмуваха мощно аптека до централната гара в Кьолн, където връхлетяха брутално върху барикадиралия се вътре похитител на заложници. Прострелян в стомаха, той спешно бе транспортиран в интензивното отделение с "много сериозни" контузии, според лаконичното обяснение на полицията. Над 3 часа продължи обсадата в понеделник следобед, която блокира тотално централната гара и района наоколо.

Според намерените в него документи нападателят бил 55-годишен сирийски мигрант, приeт гостоприемно в страната през 2016 г. и получил любезно разрешение да остане в Германия до 2021 г. От полицията обаче още не са потвърдили дали документите наистина принадлежат на простреляния.

Нападателят, който бил чут да крещи, че е от Ислямска държава, се подготвил да превърне в огнен ад центъра на Кьолн, за което свидетелстват и намерените в аптеката няколко газови бутилки за къмпинг. Командосите атакували аптеката в мига, в който онзи заливал с бензин похитена от него заложничка, за да я запали жива. Сириецът имал и оръжие със себе си.

Мъжът се оказа познат на полицията заради кражби, измами и притежание на дрога, разкри Мириам Браунс, заместник на полицията в града. "Ние не изключваме и версията за терористична атака".

Полицейските части не били сигурни дали оръжието, което онзи размахвал, е истинско. Той закрепил газовите бутилки към тялото на заложничката си, полял я с бензин и заплашвал да я запали, когато била дадена заповед на снайперист да го елиминира. Стрелецът го улучил в стомаха, останалото свършили колегите му от спецчастите при щурма на аптеката със зашеметяващи гранати.

Нападателят поискал безопасно извеждане и освобождаването на тунизийка от затвора.

Първоначално той хвърлил запалителна бутилка в заведението на "Макдоналдс" на гарата, от което най-тежко пострадало 14-годишно момиче, получило сериозни изгаряния на краката. Когато се задействала пожарната система, сириецът избягал и се затворил със заложничка в близката аптека.

Общо четирима са пострадалите: 14-годишното дете, нападателят, заложничката му и още един човек, получил задушаване от дима.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай