Социалист стана премиер на Испания

Социалист стана премиер на Испания | StandartNews.com

Испанският премиер Мариано Рахой не оцеля след вота на недоверие в парламента вчера сутринта. Новият министър-председател на страната е 46-годишният професор по икономика Педро Санчес, лидер на най-голямата опозиционна сила -, Испанската социалистическа работническа партия (PSOE). Той бе победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията, преди да поеме отново ръководството й.

Санчес спечели вота със 180 гласа "за", 169 "против" и 1 "въздържал се". Очаква се той да встъпи в длъжност до понеделник, а кабинетът му да бъде назначен следващата седмица. Вчера следобед кралят на Испания Фелипе VІ подписа указ за назначаването на Санчес за премиер.

Лидерът на социалистите каза в четвъртък, че ще се опита да управлява до края на мандата на настоящия парламент в средата на 2020 г. Не е ясно обаче колко дълго неговата администрация, със само 84 депутати социалисти в 350-местния парламент, ще успее да се задържи.

Процедурата по вота на недоверия бе задействана от Санчес след първите присъди по случая "Гюртел", свързан с "черни каси", ползвани от Народната партия за финансиране на предизборни кампании. Санчес каза пред парламента, че съдебното решение е поставило под съмнение твърденията на Рахой, че той и други ръководни кадри не са знаели за двойното счетоводство на партията. Малко преди гласуването Рахой каза, че за него било чест да бъде премиер и да остави Испания в по-добро състояние от това, в което я поел. След това добави пред депутатите: "Господин Санчес ще оглави правителството и позволете ми да бъда първият, който ще го поздрави."

Лидерът на социалистите обеща да запази договорения неотдавна национален бюджет, който включва значителни облаги за баските националисти, и да започне диалог със сепаратистите в новото каталунско правителство. Малко вероятно е лявата партия "Подемос", която ще предложи парламентарна подкрепа на правителството на Санчес, да спечели голямо влияние при новия премиер, който иска да разграничи партията си от обявяващия се против икономиите съюзник, и да си върне гласовете на центристите. Баската националистическа партия, чиито пет места бяха ключови за победата на Санчес, оттегли подкрепата си от Рахой след скандала с "черните каси". Каталунските сепаратистки партии, както и "Подемос" също подкрепиха Санчес. Партия "Граждани", която води в социологическите проучвания, бе единствената по-голяма партия, подкрепила Рахой. Санчес обеща да започне разговори с каталунците, но каза, че няма да им позволи да проведат референдум за независимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай