Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви премиерът на страната Роберт Фицо. Той обяви, че Конвенцията срещу насилието над жени и домашното насилие ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи.

По малкият коалиционен партньор на социалдемократите на Фицо – Словашката национална партия обяви, че ако документът бъде ратифициран , ще излязат от правителството.

Словашкото правителство се подписа под документа през 2011 г. и ратифицирането му от парламента трябваше да е следващата стъпка. Премиерът Робер Фицо обаче заяви, че Словакия ще приеме като закон всички мерки за борба с насилието над жени, но няма да ратифицира конвенцията, тъй като е противоречив документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове.

Словакия забрани еднополовите бракове, след като прокара конституционна поправка през 2014 г., която дефинира брака като съюз между жена и мъж. Страната също така не признава никакви форми на гражданско партньорство на еднополовите двойки.

"Не можем да прокараме мерки, които са в противоречие с вярванията и усещанията на хората в някои държави", заяви словашкият министър-председател.

Европейската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", докато се стреми към главната цел за справяне с насилието срещу жени, посочва още Фицо.

Малкият коалиционен партньор в лицето на Словашката национална партия заяви, че ще се бори докрай Словакия да оттегли подписа си от документа.

Римокатолическата църква заяви, че договорът може да доведе до дискриминация за религиозната свобода в Словакия, където 62 процента от 5,4 милионното население се определят като католици, а 6% като протестанти, според преброяване от 2011 година.

Против конвенцията са също Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция, Ирландия, Азербайджан и Русия.

Отхвърлянето на Истанбулската конвенция от Словакия идва седмица след като българският премиер Бойко Борисов обяви, че внасянето на документа за ратификация в българския парламент ще бъде отложено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай