След оставката си Борис Джонсън все още иска да спасява Брекзит

След оставката си Борис Джонсън все още иска да спасява Брекзит | StandartNews.com

Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит, заяви вече бившият британски министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си и Ройтерс. Той обвини премиера Тереза Мей в нерешителност по въпроса за стратегията на Обединеното кралство за излизане от ЕС.

В реч в Камарата на общините, в която изложи мотивите за оставката си, Джонсън заяви, че през последните 18 месеца по въпроса за излизането на Обединеното кралство от ЕС е имало "ненужна сянка на неувереност".
Макар и да похвали Мей с думите, че тя е проявила "кураж и издръжливост", Джонсън заяви, че изложеният от нея план

"Чекърс" (стратегията на Великобритания за излизането от ЕС) не дава ясна представа какво очаква страната. Той каза, че е подал оставка, защото не е могъл да подкрепи плана на премиера за отношенията с ЕС.

Джонсън добави, че "ясните гаранции" след референдума за Брекзит през 2016 г. са изчезнали и сега Обединеното кралство рискува да изпадне в положение на "икономически васал", ако приеме правилата на ЕС за търговията.

Бившият външен министър нарече подхода на Мей "Брекзит само на думи" и заяви, че поради това не може да го подкрепи, както вече е казал и на заседанието на кабинета в (правителствената резиденция) Чекърс. "Радвам се, че сега мога да се изкажа открито против", каза той пред депутатите.

"Все още не е прекалено късно да спасим Брекзит", подчерта той. "Имаме още време за преговори. Веднъж вече сменихме курса и можем да го направим отново", каза Джонсън.

Някои от критиците на Тереза Мей виждат в бившия кмет на Лондон Борис Джонсън неин възможен приемник, в случай че тя бъде принудена да се оттегли заради Брекзит.

През 2016 г. той оттегли от битката за лидерския пост на партията, след като ръководителят на неговата кампания Майкъл Гоув реши също да се кандидатира. За шеф на партията обаче бе избрана Мей.

Джонсън говори пред парламента в момент, когато напрежението в Консервативната партия е високо заради плановете как точно да бъде осъществен Брекзит през март 2019 г.

През последните 48 часа правителството спечели на косъм поредица гласувания по въпросите за търговските и митническите договорености въпреки бунта на проевропейски настроените тори.

Както се твърди, вчера те са били предупредени, че ако се противопоставят на правителството по въпроса за митническия съюз, това ще доведе до вот на доверие и евентуално до общи избори.

В крайна сметка правителството спечели гласуването с разлика от шест гласа. По-късно днес Тереза Мей ще отговаря на въпроси за Брекзит в парламентарна комисия, след което ще говори на среща на депутатите от Консервативната партия.

Във Великобритания има отдавнашна традиция на подали оставка министри да се дава възможност да произнесат реч в парламента, за да обяснят мотивите си. Подобни речи може да бъдат драматични и понякога политически взривоопасни.

Сред по-запомнящите се подобни случаи са критиките на сър Джефри Хау към управленския и преговорен стил на Маргарет Тачър през 1990 г.. Смята се, че те са , проправили пътя за падането й от власт. Помни се и речта на Робин Кук, в която той заклейми подкрепата на правителството на Блеър за войната в Ирак през 2003 г.

През последните години подаващите оставка министри до голяма степен се въздържаха да произнасят речи в парламента. Дейвид Дейвис, който подаде оставка като министър за излизането от ЕС само броени часове преди Джонсън, се отказа от тази възможност. Вместо това даде поредица телевизионни интервюта, за да обясни различията си с премиера, но и личната си подкрепа за нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай