Скрипал и дъщеря му са отровени в дома им във Великобритания, твърди Скотланд Ярд

Скрипал и дъщеря му са отровени в дома им във Великобритания, твърди Скотланд Ярд | StandartNews.com

Специалистите са констатирали, че най-висока концентрация на нервнопаралитичното вещество до момента се регистрира на входната врата на дома на двамата в Солсбъри, в Югозападна Англия, се казва в съобщение на Скотланд Ярд - криминалния отдел на полицията.

"Затова смятаме, че баща и дъщеря Скрипал са имали първо съприкосновение с отровата именно там",писа в Туитър шефът на контратерористичния отдел на лондонското полицейско управление Дийн Хейдън.

"Следи от отровното вещество са намерени на други места, които разследващите обработваха през последните седмици, но в много по-малки концентрации от намерените в дома им", заяви още Дийн Хейдън.

Следи от веществото са били открити и на други места, изследвани от експертите през последния месец, но концентрацията там е била по-малка. Затова домът на двамата остава главен обект за работа на детективите, разследващи случая.

Разследващите са блокирали достъпа до пейката, на която са намерени двете жертви на отравянето, както и една кръчма, ресторант и гроба на жената на Сергей Скрипал, които те са посетили преди симптомите на отравянето да се изявят.

Скрипал и дъщеря му бяха открити в безпомощно състояние на улицата в Солсбъри на 4 март и оттогава са в реанимация, където британските лекари се борят за живота им.

Сергей Скрипал и дъщеря са в кома.

Великобритания обвини Русия, че е отговорна за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, което Москва отрича.

След като Лондон експулсира 23 руски дипломати, повече от 25 други страни обявиха подобни мерки, в знак на солидарност с Великобритания. Москва изрази негодуванието си от това и обеща да отговори с реципрочни действия. САЩ също решиха да експулсират 60 руски дипломати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай