Сириец се самовзриви в Ансбах

Сириец се самовзриви в Ансбах  | StandartNews.com

Един човек загина, а 12 бяха ранени в южния германски град Ансбах при експлозия, която според властите е била предизвикана умишлено.

Говорител на полицията заяви, че загиналият при взрива мъж е бил с раницa, в която е пренасял взривно устройство. Действал е сам.

Мишена на нападението в Ансбах е трябвало да бъде музикалният фестивал, на който е имало над 2000 души. Атаката е станала около 23.10 часа българско време пред бар близо до входа на фестивала, когато е приключвал един от концертите от програмата и феновете са започвали да се разотиват.

Нападателят в Ансбах е 27-годишен сириец, на когото било отказано убежище, заяви баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, предава Нова телевизия. 

Сириецът е влязъл в страната преди две години, а молбата му за получаване на убежище е била отхвърлена преди една година. Заради ситуацията в Сирия обаче той е получил разрешително да остане в страната и е бил настанен в апартамент в Ансбах.

Йоахим Херман заяви, че е "вбесен" от атаката и че тя е демонстрирала нуждата "за затягане на контрола по отношение на тези, които живеят в нашата страна", съобщава телевизия BBC.

Баварският вътрешен министър съобщи, че нападателят е имал два предишни опита за самоубийство, заради които е бил настаняван в психиатрия в района на Ансбах и уточни: "Ние не знаем дали този мъж е планирал да се самоубие и дали е имал намерението да убие други хора". Херман обаче съобщи, че мощността на експлозивите в раницата на самоубиеца е била достатъчна да убие и рани много повече хора и подчерта, че възможността за терористични мотиви не може да бъде изключена.

Някои от ранените са пострадали сериозно приз взрива. В специализираната операция в града участват 200 полицаи и 350 спасители и пожарникари.

Според данните мъжът е имал психически проблеми. Пребивавал е в Германия от две години, докато откажат да му издадат документи за постоянно пребиваване. За момента версията за терористичен акт не се изключва, но властите нямат данни инцидентът да е от това естество. 

Нападателят се е опитвал да убие максимален брой хора, съобщават източници на разследването. Според тях в бомбата е имало малки парчета метал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай