Шуша се прочува като Малкия Париж на Кавказ

В миналото е прочут търговски център по Пътя на коприната

Шуша се прочува като Малкия Париж на Кавказ | StandartNews.com

На 8 май се навършват 26 години от окупирането на град Шуша от въоръжените сили на Армения. Градът се намира в региона Нагорни Карабах в Азербайджан. Шуша заема специално място в историята и е един от градовете, които са свещени за всеки азербайджанец. Шушинската крепост дълги години е столицата на Карабахското ханство на Азербайджан.

Започвайки от втората половина на 18-и век, населението бързо се увеличава и Шуша се превръща в един от важните градове на Азербайджан. През 80-те години на 18-и век е обграден от величествени крепостни стени. За кратко време градът се разраства, появяват се многобройни занаятчийски квартали, бързо се развива търговията. Намиращ се на кръстопътя на пътищата на керваните, водещи до Близкия Изток, Туркестан и Европа, Шуша излиза на световните пазари със своята вълна, килими, коприна, кожа, платове и порцеланови съдове, става доста познат в региона с продажба на промишлени и селскостопански продукти собствено производство в такива големи градове, като Техеран, Тебриз, Истанбул, Багдад, Самарканд, Москва, Астрахан, с което печели голяма популярност.

През първата половина на 19-и век населението достига 20 хиляди. В града

има 17 квартала, всеки от тях със своя джамия, чешма и баня

През 1873 година в международната изложба, която се открива във Виена, участват и представители от Шуша. Експонатите, които те демонстрират по време на изложбата, предизвикват голям интерес. През 1882 година И. Дроздов във втори том на книгата "Кавказки сборник" на стр. 457 пише: "Шуша е един от развитите градове на Eлизаветполската губерния. Тя съперничи с Тбилиси по търговия и хубост. От 625 599 жители, живеещи в Елизаветполската провинция, 24 522 души се падат на Шуша". На стр. 43 на списанието "Вестник на Кавказ", издадено през 1903 година в Тифлис пишат, че "Изгледът на Шуша напомня средновековните европейски градове.

Търговците на този град

поддържат преки търговски връзки с Тифлис, Москва и Марсел

като предимство в търговията заема коприненият пашкул".

Според Кюрекчайския договор (документ "За клетвени задължения"), сключен на 14 май 1805 година между Русия и Карабахското ханство в Шушинската крепост се настаняват руски войски. През 1822 година ханството е ликвидирано и вместо него се създава едноименната провинция, която след реформата през 1840 година е преобразувана в Шушинската околия, включена в Каспийската (Хазарската) област, която от 1868 година е присъединена към Елизаветполската (Гянджинската) губерния. Това продължава до съветизацията на Азербайджан през 1920 година. През 1917 година Шушинската околия по време на Временното правителство е включена в Елизаветполската губерния, която е подчинена на Специалния Закавказки комитет, а през 1918-1920 година е включена към Гянджинската губерния в състав на Азербайджанската демократична република. През 1921-1922 година тя е неотделима част на Азербайджанската ССР. От 8 май 1992 година до ден-днешен Шуша е окупирана от въоръжените сили на Армения.

Заради чистотата и лечебните специфики на въздуха Шуша е популярен като курортен град. В местните планини расте цветето харъ бюлбюл (кавказки офрис), което се отличава с хубостта си и не се среща никъде другаде по света. Горната част на това цвете изглежда сякаш върху него е кацнал славей и се е вцепенил. Това ендемично цвете освен много красиво, притежава и лечебни свойства.

Историческо-културният център на Азербайджан – Шуша,

е родно място на прочути деятели в науката и културата

От втората половина на 18-и век Шуша се превръща в център за музиката и става причина за подем на азербайджанската музика. Тук са родени много композитори, които се прочуват по света. Създаването на един нов етап в историята на азербайджанската музикална култура е свързано с името на Узеир бек Хаджибеков. Гениален композитор, той е основател на азербайджанската оперна музика, наред с това е известен като публицист и обществено-политически деятел.

На 8 май 1992 година поделенията на въоръжените сили на Армения заедно с местните арменски сепаратистки отряди превземат Шуша и завладяват целия Горен Карабах. В резултат на това Шушински район, разположен на територия от 289 квадратни километра, с 24 хиляди жители, включващ освен града и 30 села, е окупиран от въоръжените сили на Армения. В битките за Шуша загиват 195 азербайджанци, 165 души са ранени, а 58 души изчезват безследно. В резултат на агресията на въоръжените сили на Армения многобройни исторически паметници на Шуша, както и 25 училища, 31 библиотеки, 17 клуба, 8 дома на културата, 4 технически училища, 2 филиала на институти, 7 детски градини, 4 кинотеатъра, 5 парка за културата и почивка, 2 санатории, туристическа база, 2 хотела, филиал на държавния музей на азербайджанския килим, Шушинския държавен драматически театър, Шушинската телевизия, Фабрика за източни музикални инструменти, Държавната художествена галерея, детското училище на здравето са разграбени, изгорени и разрушени.

В момента 33 300 население на Шушинския район

временно е заселено в 55 района на Азербайджан

Сега Шуша, някога наричан "Малкият Париж", "Кавказкият храм на изкуството", "Люлката на азербайджанската музика" и "Консерваторията на Изтока", родина на редица прочути деятели, както и исторически и културен център на Азербайджан и корона на Карабах, е окупиран.

Националният лидер Гейдар Алиев нарича Шуша „градът на паметниците", отбелязва изключителното му значение за Азербайджан и казва: „Няма Карабах без Шуша, няма и Азербайджан без Карабах".

*Елчин Ахмедов е професор в Държавната академия по управление към Президента на Република Азербайджан, доктор на политическите науки, ръководител на Центъра за карабахски изследвания

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай