Шулц не очаква домино ефект след Brexit

Шулц не очаква домино ефект след Brexit | StandartNews.com

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц отхвърли опасенията, че излизане на Великобритания от ЕС ще провокира ефект на доминото в Европа. Това заяви председателят на ЕП Мартин Шулц в извънредно изявление по повод резултатите от референдума във Великобритания, показващи излизане на Острова от ЕС.

„Уважаваме решението на Великобритания", заяви той пред германска телевизия.

„Британският премиер Дейвид Камерън сложи огромна отговорност на раменете си. Сега трябва да преговаряме сериозно с Великобритания. Тя ще бъде третирана като трета страна", каза още Шулц.

"Икономическото развитие не бива да бъде подценявано, особено след събитията от последния час", категоричен бе председателят на ЕП.

По думите му Великобритания в този единен пазар е важна. Той предположи още, че другите държави ще оценят внимателно „този опасен път" след излизане от ЕС. "Ясно е казано, че ако нещата се сринат, ще има сериозни последици", подчерта още Шулц.

Европейският парламент ще проведе среща в четвъртък, за да приеме резолюция, в която ще даде своите оценки за резултатите от референдума, а също така в нея ще са описани и стъпките, които ще трябва да се предприемат в бъдеще, заяви на пресконференция председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Тъжни сме за решението на британците. Те изразиха своето мнение да напуснат ЕС и това е тяхно суверенно право", коментира Шулц.

Според него това е един труден момент и за двете страни, но те трябва да уважат своите различни гледни точки, отбеляза председателят на Европейския парламент.

Страните членки, които остават в блока, трябва през следващите месеци да работят за подобряване на Съюза и за защитата на еврозоната от това, което се случва с паунда и на международните пазари, уточни Шулц.

Той също така допълни, че ЕС се нуждае от стабилност и се надява това да бъде постигнато на предстоящите обсъждания и срещи.

След 43 години в Обединена Европа Великобритания реши да напусне Европейския съюз. Това сочат резултатите от референдума за евробъдещето на страната, проведен в четвъртък.

Великобритания гласува за излизане от ЕС с 52% на 48%, съобщава Би Би Си.

17 410 742 от подадените гласове са за излизане от ЕС, а 16 141 241 – за оставане, заяви главният преброител в Манчестър.

Повече четете ТУК, ТУК и ТУК!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай