08:15 ч.

15.11.17

2 мин.

0

0

0

Шотландия и Уелс искат промяна в закона за Брекзит

от редактор |

Шотландия и Уелс искат промяна в закона за Брекзит

Регионалните правителства на Шотландия и Уелс се безпокоят, че законът за Брекзита ще подкопае правомощията им. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че британското правителство трябва да направи промени в своя закон за излизане от ЕС преди нейното правителство в Единбург да го приеме, но изрази надежда, че може да се постигне напредък по въпроса, предаде Ройтерс.


Двете страни не могат да наложат вето на закона, но неполучаването на съгласието им би било смущаващо за правителството на британския премиер Тереза Мей и може отново да разпали исканията на Шотландия за независимост.


"Остава да се измине дълъг път и съвсем ясно заявявам, че този закон трябва да се промени", каза Стърджън след среща с Тереза Мей в Лондон, която определи като "конструктивна и сърдечна".


"Да се надяваме, че след като можахме да изразим по-подробно безпокойствата си, ще можем да напреднем в следващите седмици", каза Стърджън.


Законът за Брекзита цели да превърне всички съществуващи закони на ЕС в британски закони, за да се осигури юридическа яснота след напускането на Великобритания. Днес започнаха дебатите по него в британския парламент.


Шотландия и Уелс, които в момента имат контрол над политиката си в области като здравеопазване, образование, транспорт и земеделие, казват, че законът не гарантира статута на автономните им правомощия след Брекзита.


Говорителка на Мей заяви, че тези правомощия ще бъдат укрепени след Брекзита.


Излизането от ЕС е източник на напрежение в четирите нации на Обединеното кралство, тъй като Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане в ЕС, а Уелс и Англия - за напускането му.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент