11:35 ч.

28.04.18

4 мин.

0

8

0

Сърбия и Косово изостриха тона в Скопие. Борисов ги скастри: Да се разберат! (ОБЗОР)

от редактор |

Сърбия и Косово изостриха тона в Скопие. Борисов ги скастри: Да се разберат! (ОБЗОР)

Остър тон между Сърбия и Косово на лидерската среща „Бърдо – Бриони" в Скопие. По време на разговорите е имало покачване на напрежението между президентите на двете страни - Александър Вучич и Хашим Тачи, стана ясно на пресконференцията след срещата, на която бе обсъдена европейската интеграция на страните от Западните Балкани, предава Дарик нюз.


Двамата лидери не присъстваха на пресконференцията. Не стана ясно и за какво точно е бил спорът между тях. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че всички лидери на Балканите трябва да се успокоят. Той призова политиците да бъдат по-прагматични и рационални и по-малко емоционални.


Бойко Борисов призова президентите на Косово и на Сърбия да решат проблемите между двете страни. Надявам се егоизмът на никой да не надделее, защото ще спре целия процес за европейска перспектива, каза Борисов. Надявам се лидерите на Гърция и на Македония да намерят компромис за името на Република Македония, допълни той, цитиран от БТА.


Настоявам моите приятели Вучич и Тачи да намерят директна връзка каза Борисов и даде пример с възстановената комуникация между КНДР и Южна Корея. На 16 и 17 май ЕС иска да ни види акъла и ако не се възползваме от това трябва да се сърдим на себе си, посочи той. Ние изпълнихме нашето обещание - темата за приемането на тези страни в ЕС е на масата, намерени са и пари за хибридно финансиране на инфраструктурни проекти в региона. Словения, Хърватия, България и Румъния помагат, но политическият елит на страните от Западните Балкани трябва да намери решение на проблемите си, подчерта той. Не се подвеждайте по популисти и националисти, призова Борисов.


Президентът на Република Македония Георге Иванов посочи, че днес е важен ден за страната и за региона. Ние сме домакин на един от редките форуми за сътрудничество, в който да зададем насоките за развитие, каза Иванов. Останалите регионални инициативи не си противоречат на този форум, допълни той. Предстоящата среща на върха ЕС - Западни Балкани е много важна за нас, каза Иванов и подчерта значителната роля на България за срещата в София през май. Ние трябва да се приобщим към ЕС икономически и се надявам на помощта на ЕС за това, каза президентът на Македония.


Неразрешените проблеми между нашите страни трябва да бъдат решени, а те са различни за различните държави, каза Георге Иванов. Македония например няма проблеми със своите съседи, допълни той. Надявам се на подкрепа на ЕС за решаване на проблема с името на страната - това не е само технически, а и политически въпрос, посочи той. Няма по-добър пример от Хърватия и Словения, които намериха разрешение на своите проблеми, каза Иванов. Ако не се присъединим в ЕС ще останем в своето минало, а ние живеем в 21 век, каза още Георге Иванов. Ние плаваме в един и същи кораб - кораб, който се е запътил към ЕС, каза Иванов.


Невъзможното може да стане възможно, но това зависи от хората, посочи Туск.


Преговорите за името на Македония и за членство в ЕС може да вървят паралелно, смята Георге Иванов. Надявам се по време на Председателството на съвета на ЕС да вървим напред по отношение на европейската ни перспектива и ЕС да не допусне въпроса с името да е условие, което да ни блокира, каза Георге Иванов. Ние нямаме териториални претенции и се надявам да стигнем до споразумение, допълни той.


Дискутирахме всички предизвикателства на страните от Западните Балкани, по пътя им към ЕС, каза президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Ако не се върви към ЕС сме изправени пред възможността Балканите да останат във вакуум и да сме податливи на трети страни. През последните месеци имаме положителни сигнали от ЕС към тази част на Европа. Всяка стана от Западните Балкани си има своите предизвикателства по пътя към ЕС. Ще направим всичко възможно за отваряне не преговорния процес на Албания и Македония. Искаме стриктна, но справедлива оценка на напредъка на тези държави каза още тя. Трябва да се помирим и да се справим със своето минало, посочи Колинда Грабар-Китарович.


Днес бяхме много искрени и основното послание е, че ако не спрем да живеем в миналото, не можем да работим за бъдещето, както каза Доналд Туск, посочи тя.


Съдбата на Югоизточна Европа е важна за съдбата на цяла Европа, каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет. Ние имаме твърд ангажимент пред страните от региона да им дадем европейска перспектива. Имате за това пълната подкрепа на ЕС, посочи Туск. Ще продължим в София разговорите за свързаността на страните от региона. Сега съм внимателен оптимист и смятам, че "историята на Балканите, приемана като безкраен хорър, може да се превърне в хепиенд" посочи той. Ако сте успешни в решаването на сложния проблем за името на Македония, това ще е важно и значимо и за всички в региона и в Европа, каза Доналд Туск.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 21:44 · 29.04.2018
Не и в България колега. Тук политик е или милиционер или пожарникар
Потребител · 07:36 · 29.04.2018
пожарникар и политик,са две различни неща.
Потребител · 15:22 · 28.04.2018
Да ги посъветва с бухалка. Поне да му използваме истинските дарби а не да го мъчат с говорене горкия прост тулуп.
РОЖЕ · 15:22 · 28.04.2018
НЯМА ДА СЕ РАЗБЕРАТ
Потребител · 12:03 · 28.04.2018
Булгаристан, нито губи, нито печели от това, но по-скоро получава една утеха, че и други народи по света ще споделят част от нашата съдба, да се чудят какво да работят и къде какво да продават. На ви пазарна икономика, на ви капитализъм, на ви свободно търсене и предлагане, а яжте бахура на перестройката, крах за Вас и Нас !!! Докато бяхме врагове, НИЕ бяхме във възход ! Станахме съюзници и сме на изчезване!!! ВЯРНО КАЗВАХА СТАРИТЕ ХОРАТА, С ТАКИВА ПРИЯТЕЛИТЕ, ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!!!
Потребител · 12:39 · 28.04.2018
@Потребител Точно. Единственото по лошо от това англосаксонци да ти са врагове е това да са ти приятели
Потребител · 19:18 · 28.04.2018
@Потребител Единствено за което можеш да се тревожиш за англо саксонците е ако това не е написан и подписан от тях договор ,има ли договор всичко е наред, ако е обещание на думи тогава само това си остава на думи.
Потребител · 15:03 · 28.04.2018
@Потребител бягай в русията бре другарю там няма такива работи ние сме си избрали демокрацията и ни харесва а на тебе Сибир те очаква
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент