Ройтерс: Възможно е България да получи дата за присъединяването към чакалнята на еврото

Ройтерс: Възможно е България да получи дата за присъединяването към чакалнята на еврото | StandartNews.com

Възможно е България да получи дата за присъединяването към механизма ERM II, предхождащ еврозоната, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

Според говорител на Марио Сентено, който оглавява Еврогрупата, България е изпратила писмо, с което потвърждава ангажиментите си за оздравяване на банковия сектор.

Не е ясно какви точно са новите ангажименти, но дипломати от Еврогрупата коментират, че новото писмо е "позитивен знак". Страната ни е потвърдила и искането си за присъединяване към ERM ll и банковия съюз.

Финансовите министри от еврозоната се събират в Брюксел в четвъртък. На нея ще присъстват и български представители, като ще се дискутират следващите стъпки на България по пътя към еврозоната.

Оценката на новите ангажименти обаче може да отнеме над една година и едва след това, ако е положителна, България може да влезе в ERM II .

"Получихме писмо от българските власти с ангажименти за твърдото им намерение да влязат в ERM-II и в Банковия съюз", каза говорителят на председателя на Еврогрупата Марио Сентено.

Няма юридическо изискване за държавите, които искат да влязат в еврозоната, да бъдат и членове на Банковия съюз, но специално по отношение на България такова искане беше поставено, макар че страната ни покрива номиналните критерии за влизане във валутния съюз - под 3% дефицит от БВП, под 60% дълг от БВП и средната инфлация за еврозоната.

Членовете на Банковия съюз на практика предават суверенитет на ЕЦБ по отношение на надзора на финансовия си сектор и специално на банките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай