Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември

Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември | StandartNews.com

С 68 гласа „за" депутатите в македонския парламент приеха предложението референдумът за името на страната да бъде на 30 септември. Тогава гражданите ще трябва да отговарят на въпроса "Подкрепяте ли за членство в НАТО и ЕС чрез приемане на договора между Македония и Гърция?".

В гласуването не участваха представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Те излязоха от залата след като депутатът им Никола Мицевски заяви, че въпросът е манипулативен, непрецизен и многозначен. Според Мицевски, тъй като допитването е консултативно, резултатите от него могат да бъдат тълкувани по различен начин.

Допреди приемането на решението представителите на управляващите социалдемократи и тези на партиите на етническите албанци ДСИ и Беса бяха събрали подписи. По-рано новият състав на Държавната избирателна комисия положи клетва.

Същевременно премиерът Зоран Заев призова опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да се присъедини към предложението за референдума и призове привържениците си да участват в запитването.

"Дори без гласовете на ВМРО инициативата за референдума ще бъде внесена", заяви преди гласуването депутатът от управляващите социалдемократи Мухамед Зекири.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай