18:55 ч.

30.07.18

1 мин.

0

0

0

Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември

от редактори |

Референдумът за новото име на Македония ще бъде на 30 септември

С 68 гласа „за" депутатите в македонския парламент приеха предложението референдумът за името на страната да бъде на 30 септември. Тогава гражданите ще трябва да отговарят на въпроса "Подкрепяте ли за членство в НАТО и ЕС чрез приемане на договора между Македония и Гърция?".


В гласуването не участваха представителите на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Те излязоха от залата след като депутатът им Никола Мицевски заяви, че въпросът е манипулативен, непрецизен и многозначен. Според Мицевски, тъй като допитването е консултативно, резултатите от него могат да бъдат тълкувани по различен начин.


Допреди приемането на решението представителите на управляващите социалдемократи и тези на партиите на етническите албанци ДСИ и Беса бяха събрали подписи. По-рано новият състав на Държавната избирателна комисия положи клетва.


Същевременно премиерът Зоран Заев призова опозицията от ВМРО-ДПМНЕ да се присъедини към предложението за референдума и призове привържениците си да участват в запитването.


"Дори без гласовете на ВМРО инициативата за референдума ще бъде внесена", заяви преди гласуването депутатът от управляващите социалдемократи Мухамед Зекири.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент